Sari direct la conținut

Ciolacu cere rezolvarea rapidă a conflictului de la Poștă: În cazul în care, Doamne ferește, pensiile nu ajung la destinație, domnul director va pleca

HotNews.ro
Postasii, in greva din cauza salariilor, Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Postasii, in greva din cauza salariilor, Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Premierul Marcel Ciolacu spune că a discutat luni seara atât cu ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, cât și cu directorul general al Poștei, Valentin Ștefan (PNL) cărora le-a transmis să rezolve problema cât se poate de repede. „În cazul în care, Doamne ferește, nu ajung pensiile la destinație din cauza unei greve la Poșta Română, cred ca domnul director va pleca”, a declarat marți Ciolacu.

  • UPDATE (16:00) BNS pentru HotNews.ro: Pensiile se livrează în România între zilele de 1 si 15 în fiecare lună. Sunt câteva zeci de județe, printre care Harghita, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vrancea, în care pensiile nu s-au livrat luni din cauza grevei. Estimarea este că aproximativ 200 de mii de pensionari nu și-au primit luni pensiile, însă acestea pot fi plătite până pe 15 aprilie.

Declarațiile susținute de premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, au fost făcute marți după ședința CPN, la sediul partidului.

Grevă generală la Poşta Română. Care sunt revendicările angajaților și ultima ofertă a conducerii

Angajați ai Poștei au declanșat greva generală, luni, în București și în mai multe județe, sindicatul acestora susținând că din luna iulie 18.000 dintre cei peste 21.000 de angajaţi vor avea salariul minim pe economie și cerând creşterea cu 400 lei net a salariilor şi a sporului de loialitate.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali, care a declanşat greva generală, acuză compania că face presiuni asupra salariaților, trimiţând angajaţi de la Bucureşti la hub-ul logistic de la Cluj pentru a-i înlocui pe cei care au oprit lucrul.

Luni seara, în urma negocierilor de la Ministerul Digitalizării, conducerea Poștei a propus ca lucrătorii poștali plătiți cu salariul minim ar putea beneficia de o creștere salarială în două tranșe: la 1 iulie și 1 septembrie.

  • „Potrivit propunerii, cumulat, după cele două tranșe, un angajat al Poștei Române ar primi o creștere salarială netă de 369 lei în medie. Mâine-dimineață, în jurul orei 10.00, după ce vor fi consultați toți membri SLPR, va fi comunicată decizia de a continua sau opri greva. Până atunci greva generală continuă!”, a anunțat BNS.

Peste 7000 de lucrători poștali din 32 de județe din țară au fost luni în grevă generală potrivit informațiilor BNS.

Revendicările angajaților din Poșta Română

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, afiliat la BNS, a susținut luni că „18.000 dintre cei peste 21.000 de angajaţi ai Poştei Române, indiferent de funcţia pe care se află şi de vechime, ar urma ca din luna iulie să aibă salariul minim pe economie!”.

Sindicatul arată că au trecut 115 zile de când conducerea Companiei Naţionale Poşta Română a avut prima decizie referitoare la Contractul Colectiv de Muncă 2024.

„De atunci şi până acum au trecut 110 zile degeaba, fără ca managementul companiei să fi avut vreo intenţie de a discuta cu responsabilitate acest document ce reglementează relaţiile de muncă dintre angajator şi angajaţi şi menţine pacea socială într-o companie. Abia în ultimele 4-5 zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, după o grevă de avertisment şi notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acţionarului majoritar – statul român prin Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziţia sindicatului reprezentativ- Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, date şi informaţii pe baza cărora să se poată face calcule referitoare la salariile celor peste 20 de mii de lucrători din Poşta Română”, susține Sindicatul Lucrărilor Poştali din România.

Potrivit sindicatului, revendicările salariale ale angajaţilor reprezentaţi în negociere de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, sindicatul reprezentativ legal la nivelul Poştei Române, sunt:

  • creşterea cu 400 lei net a salariilor angajaţilor;
  • creşterea sporului de loialitate acordat în tranşe, salariaţilor ce au peste un anumit număr de ani lucraţi în Poşta Română.

„Conducerea Companiei a răspuns la aceste revendicări prin înfiinţarea unui sindicat de casă, condus de fostul director general al companiei şi fost consilier al actualului director general, împreună cu care a semnat un acord prin care li s-au promis poştaşilor creşteri salariale pe care de fapt le impune legea luna iulie 2024. Poştaşii au refuzat să se lase manipulaţi şi sunt determinaţi să facă grevă. Îi rugăm pe beneficiarii serviciilor furnizate de Poşta Română, în principal pensionari şi categorii sociale la fel de sărace ca şi poştaşii, să fie alături de noi şi să ceară împreună cu noi de la managementul companiei şi de la autorităţile competente, rezolvarea cât mai rapidă a cererilor noastre”, mai susține sindicatul.

Ce spune compania

Compania de stat Poșta Română a catalogat conflictul de muncă drept artificial și a dat asigurări celor două milioane de pensionari că nu vor fi afectați de acțiunile poștașilor.

„Compania Naţională „Poşta Română” va asigura întocmai distribuirea, conform tuturor prevederilor contractuale şi legale a trimiterilor şi drepturilor sociale pentru toţi clienţii, iar o întârziere a acestora este exclusă. Asigurăm toţi clienţii, partenerii şi instituţiile bancare de stabilitatea şi funcţionalitatea serviciilor, precum şi de soliditatea politicilor de management aflate în curs” a transmis Poşta Română, duminică, printr-un comunicat.

Compania subliniază că „escaladarea conflictului de muncă este una artificială, iar Compania Naţională „Poşta Română” a luat toate măsurile pentru depăşirea acestuia:

„Asigurăm pe cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naţionale „Poşta Română” că nu va exista nicio persoană care să nu îşi primească drepturile în termen, în luna aprilie! Toate drepturile sociale vor fi livrate la timp, până pe 15 APRILIE, aşa cum ne-am asumat angajamentul!”, arată Poşta Română.

Compania mai spune că peste 80% dintre salariaţi își îndeplinesc atribuţiile de serviciu, precizând că la conflictul colectiv de muncă au aderat, în scris, aproximativ 20% din angajaţii Poștei.

„Vreau să îi asigur, în primul rând, pe toţi cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naţionale „Poşta Română” că nu va exista nicio persoană care să nu îşi primească drepturile în termen, în luna aprilie. Toate pensiile vor fi distribuite la timp, până la 15 aprilie, aşa cum ne-am angajat până acum. Informaţiile cu privire la afectarea populaţiei sunt false şi sunt transmise cu rea-credinţă!”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.

Compania mai spune că „a luat toate măsurile necesare, la nivelul conducerii şi va depune în continuare toate eforturile pentru a depăşi acest conflict colectiv de muncă”.

Cât de mici sunt salariile din Poșta Română? Una susțin sindicaliștii, altceva conducerea companiei

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a cerut în luna februarie din acest an atât conducerii PNL, cât şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să investigheze managementul defectuos al conducerii PNL de la Poștă, companie în care aproape 60% din angajați ar fi plătiți cu salariul minim.

  • „Din estimările noastre discutăm de aproape 60% din totalitatea angajaților care sunt plătiți pe salariul minim, indiferent de munca pe care o fac, pregatirea profesională si responsabilitățile pe care le au în companie.
  • Tendința este de a crește numărul de salariați plătiți pe salariul minim sau la un nivel extrem de scăzut în companie. Există riscul ca odată cu creșterea salariului minim la 1 iulie să contabilizăm în Poștă nu 60%, ci 80% din angajați plătiți la nivelul salariului minim”, a declarat, în luna februarie, Dumitru Costin, liderul BNS.

În replică, conducerea Poștei a susținut că nu există salariați plătiți cu salarii minime și spune că anual a plătit circa 2 milioane de lei salariile liderilor de sindicat „scoși din producție”.

„La acest moment, nu există în Poșta Română salariați care să încaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie. În anul 2021 în Poșta Română, venitul mediu era de 3350 lei brut, iar în luna ianuarie 2024 venitul mediu brut este de aprox. 5000 lei brut”, a transmis compania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro