Ciucă le promite liberalilor Ministerul Transporturilor la „rotativă” – surse
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit miercuri cu liberalii din Prahova, cărora le-a transmis că la „rotativa” guvernamentală PNL va încerca să ia Ministerul Transporturilor, condus acum de Sorin Grindeanu de la PSD, pentru a debloca proiectele de infrastructură, au declarat surse liberale pentru HotNews.ro.
Declarația vine în contextul în care PSD nu ar fi dispus că cedeze Transporturile, în acest moment, deși acest lucru este prevăzut în protocolul semnat de PNL și PSD la constituirea actualei coaliții.
- „Dorim ca preluarea Ministerului Transporturilor de către un membru al PNL să dea un nou impuls realizării de infrastructură din România.
- România trebuie să devină un mare șantier, nu o șezătoare de politicieni care se uită la sondajele de opinie”, ar fi declarat premierul potrivit surselor citate.
Ciucă le-ar fi cerut liberalilor să muncească mai mult și să fie mai puțin preocupați de sondaje: „2023 este pentru PNL un an de muncă, nu de dezbatere electorală. Vom lucra pentru a adapta programul de guvernare al Coaliției, nu pentru un nou program”.
El le-ar mai fi transmis celor prezenți la întâlnire că „Prahova este un bun exemplu pentru celelalte județe în ceea ce privește atragerea investițiilor”.
Încă din primele zile ale lunii ianuarie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și secretarul general al PSD, Paul Stănescu, au vorbit public despre rocada guvernamentală și despre necesitatea menținerii pe portofolii a miniștrilor care performează.
- Marcel Ciolacu: „Dacă în interiorul coaliției găsim o formulă mai bună, venim cu acea formulă. Dacă nu, respectăm protocolul (…) După părerea mea, este o greșeală să-l schimbi pe Boloș (ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș) în acest moment (…) Există o performanță și la Ministerul Jusțiției, am eliminat MCV (…) Randamentul lui Grindeanu la Transporturi nu-l poate contesta nici cel mai mare dușman”. (România TV)
- Paul Stănescu: „Revenind la prezent, discuţiile despre menţinerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotaţiei la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient. Există un principiu în acest sens şi în sport: nu schimbi jucătorii care performează. Nu avem nevoie de episoade de haos politic, cum au existat până la intrarea PSD la guvernare. (News.ro)
Discuții despre amânarea „rotativei”
La jumătatea lunii februarie, surse oficiale declarau pentru HotNews.ro că rotația premierilor s-ar putea amâna până la toamnă în condițiile în care contextul de securitate din regiune se deteriorează. Discuțiile ar fi avut loc în cerc restrâns la nivelul liderilor din primul eșalon, fără a fi luată vreo decizie în acest sens.
De asemenea, conform unor surse din PSD, Marcel Ciolacu le-ar fi transmis liderilor social-democrați, într-o ședință a Biroului Permanent, că există probleme cu cea dea treia tranșă de plată din PNRR și că dacă banii vor întârzia să vină, nu este dispus să preia funcția de premier.
O altă problemă pe care le-ar fi comunicat-o Ciolacu liderilor în ședința BP are legătură tot cu unul din jaloanele PNRR, și anume blocajul de la legea pensiilor speciale. Mai exact, calcularea pensiilor militarilor și polițiștilor nu este agreată între PSD și PNL, iar ministrul Marius Budăi nu a reușit să identifice susținerea necesară pentru adoptarea proiectului de lege în Parlament.
În 20 februarie, Ciolacu și Ciucă s-ar fi înțeles să suspende discuțiile și negocierile pe rotativă, susțineau surse din ambele partide, pentru HotNews.ro. De altfel, în spatele ușilor închise, premierul Nicolae Ciucă le-ar fi transmis liberalilor, în ședința Biroului Executiv, că în următoarea perioadă să evite atacurile la adresa PSD și să concentreze asupra obiectivelor guvernării.
O„premieră în politica românească”
Atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă au susținut însă, la nivel oficial, că „rotativa” va avea loc la termenul convenit.
- „În primul rând, eu nu răspund la ceva neoficial. PSD și PNL au un acord politic pe care îl respectăm şi îl punem în aplicare.
- Cred că, după 30 de ani, au ajuns şi politicienii la o maturitate politică să îşi respecte anumite acorduri. Este exclus. Păi altfel nu mai facem rotativă.
- Nu suntem nici la talcioc, nu e nici tocmeală. Eu am avut discuţia aceasta cu domnul premier să avem o abordare responsabilă asupra funcţionării Guvernului şi Parlamentului”, a declarat Marcel Ciolacu.
Cu o altă ocazie, Marcel Ciolacu, se declara convins că „rotativa” va avea loc fără „niciun scandal”, iar procesul va fi unul rapid, punctând că se pregăteşte pentru funcţia de premier.
El spunea că vorbește periodic cu premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, și este „o premieră în politica românească, un lucru care nu s-a întâmplat niciodată între doi lideri ai celor mai mari partide din România”.
- „Eu cred categoric că rotaţia va avea loc. Nu va fi cu niciun scandal.
- Protocolul va fi respectat şi toate lucrurile vor fi decise cu o perioadă înainte, iar lucrurile vor decurge foarte normal şi foarte uşor.
- Sunt ferm convins că şi preşedintele va face desemnarea care va veni din partea PSD. În acest moment eu sunt această desemnare şi îmi doresc ca această coaliţie să ţină până la sfârşitul anului 2024”, afirma Ciolacu, în 12 februarie, la postul Prima News, conform Agerpres.
Liderul PSD spunea că este posibil ca rotaţia să fie realizată până la 1 iunie și lăuda coaliţia cu PNL, care „a adus stabilitate în România”:
- „Nu am văzut niciodată vreo declaraţie a primului ministru Nicolae Ciucă cum că acest acord nu se va respecta. (…) Este posibil până la 1 iunie să avem totul desfăşurat. (…)
- Este o perioadă în care trebuie să apărem la televizor să explicăm românilor anumite lucruri. (…) Cu preşedintele României nu am discuţii particulare. Am avut numai discuţii instituţionale. Nu avem o relaţie tensionată. (…) România are nevoie în acest moment categoric de o stabilitate politică. Este o mare greşeală să intrăm într-o zonă de instabilitate politică”.
„Cred că împreună cu Ciucă putem creiona şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”
El a mai spus că periodic se întâlneşte şi vorbeşte la telefon cu premierul Nicolae Ciucă:
- „Eu mă văd periodic cu primul ministru Nicolae Ciucă (…) şi vorbim foarte des la telefon. O premieră în politica românească. (…)
- Încercăm să ne coordonăm activitatea executivă şi legislativă, lucru care nu s-a întâmplat niciodată între doi lideri ai celor mai mari partide din România. (…)
- Niciodată nu a existat între mine şi domnul Nicolae Ciucă o discuţie că această rotaţie nu va avea loc. Dimpotrivă, discuţia a fost una că în sfârşit a venit vremea în România ca doi lideri politici să respecte acordurile pe care le-au semnat. Veţi vedea că aşa va fi. Din punctul meu de vedere, va fi o rotaţie rapidă, într-un termen foarte scurt”.
De asemenea, el a arătat că se pregăteşte pentru funcţia de premier şi că îl doreşte în viitorul guvern pe Mihai Tudose.
Potrivit preşedintelui PSD, „soluţia” politică şi după anul 2024 ar putea fi o coaliţie PSD-PNL:
- „Nu vă ascund şi nu am ascuns-o niciodată. Cred că soluţia în perioada şi după 2024 este tot o coaliţie largă între cele două partide. (…) Eu cred că împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă putem creiona în viitor şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”.
Ce implică sistemul de rotație stabilit de PNL-PSD la preluarea guvernării
Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.
Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:
- Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;
- Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
- Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
- Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.