Ciucă spune că România nu e așa afectată de gazele din Rusia: Putem primi primele gaze din Marea Neagră la jumătatea acestui an
România nu este o țară care să fie foarte afectată de lipsa resurselor de energie și gaze, țara noastră având potențial în ambele domenii, a susținut premierul Nicolae Ciucă într-un interviu la Radio România Actualități. Potrivit acestuia, avem posibilitatea să primim primele gaze din Marea Neagră la jumătatea acestui an, existând deja o investiție făcută de Black Sea Oil and Gas în care s-au semnat documentele de recepție.
Premierul a spus că pentru asigurarea independenței energetice față de resursa de gaz din Rusia, la nivelul Coaliției s-a luat decizia asumării Legii offshore, care va asigura stabilitate și predictibilitate mediului de afaceri în domeniu.
- „Astfel, există posibilitatea ca în scurt timp să putem să începem investițiile în perimetrul Neptun Deep și să asigurăm exploatarea gazelor din Marea Neagră. Totodată, asigurăm exploatarea gazelor de pe teritoriul național de la mare adâncime, această investiție putând să asigure gaze începând cu anul 2024.
- Avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătatea acestui an, există deja o investiție făcută de Black Sea Oil and Gas și au semnat deja documentele de recepție, existând posibilitatea să putem să asigurăm 1 miliard de metri cubi de gaze anual prin această investiție și, desigur, la sfârșitul anului 2026, începutul lui 2027 să avem primele gaze din perimetrul Neptun Deep.”, a declarat Nicolae Ciucă pentru RRA.
Ministrul Energiei: Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în a doua parte din acest an
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri, 15 aprilie, că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în a doua parte din acest an.
- „Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua parte a acestui an şi aici vorbim de o producţie de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor.
- Mai mult chiar, legea stabileşte acelaşi cadru fiscal pentru investiţii offshore şi onshore de adâncime, practic urgentând investiţiile onshore de la Caragele, judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Estimăm că lucrările vor începe aici la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor şi primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului 2026 – începutul anului 2027.”, a spus vineri Virgil Popescu.
Liderii coaliţiei de guvernare, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu au transmis un mesaj comun, după depunerea în Parlament a legii offshore, în care arată că proiectul deblochează investiţiile din Marea Neagră, asigură independenţa energetică a României şi reduce dependenţa de gazul rusesc, prin stimularea investiţiilor în extracţia de gaze naturale.
Citește aici proiectul de lege care reglementează exploatarea gazelor offshore și onshore