Sari direct la conținut

Cluj: Peste 50 de tineri romani vor sa intre in atentia NASA

HotNews.ro

Peste 50 de tineri participa sambata si duminica, la Cluj, la o competitie organizata de NASA – Space Apps Challenge -, urmand ca cei mai buni sa intre in faza de jurizare globala, cu sanse ca proiectele lor sa fie adoptate de agentia spatiala, relateaza Agerpres.

Purtatorul de cuvant al evenimentului, Maria Revnic, a declarat, sambata, pentru agentia de presa citata, ca este pentru prima data cand Romania organizeaza la nivel local aceasta competitie si ca proiectele desemnate castigatoare la Cluj vor intra in competitia globala.

”Avem in jur de 50 de persoane participante, cam jumatate sunt programatori, dar sunt si specialisti in hardware, biologie moleculara, designeri, studenti. Majoritatea sunt clujeni, dar sunt si echipe formate pe facebook, din toata tara. Maine vor fi nominalizati castigatorii de aici. Juriul e local in aceasta etapa. Se nominalizeaza din fiecare tara participanta proiecte, care trec la jurizarea globala, care se face de catre reprezentanti ai NASA. Cei care vor fi nominalizati si la Cluj vor face un video de 30 de secunde pe care il vor trimite pentru jurizarea globala”, a explicat Maria Rednic.

In opinia sa sunt cateva proiecte ”mai interesante”, dar juriul va stabili care vor fi cele selectate pentru faza globala.

”Sunt cateva echipe care se ocupa de aplicatii din categoria ‘Planeta Pamant’, este una din cele sase categorii mari. Mai sunt cateva echipe care fac o aplicatie din aeronautica, ‘Nu-mi strica drona’. Mai este un coleg care face o aplicatie interesanta pentru exercitii fizice adaptate in microgravitatie, pentru astronautii de pe statia spatiala internationala. Cam astea sunt aplicatiile foarte populare”, a mentionat Maria Rednic.

NASA Space Apps Challenge este cel mai mare hackathon (concurs de programare) din lume, iar faza locala este organizata si la Cluj, in premiera pentru Romania, de catre Centrul de Antreprenoriat si Inovatie Startup Transilvania, TechAcademy, SprintPoint Techcelerator si ClujHUB.

Competitia se adreseaza unui public cu nivel de experienta variat si din diverse domenii: programatori, oameni de stiinta, profesori, tehnologi, artisti, designeri, ingineri, storytellers, studenti sau antreprenori.

Temele competitiei din acest an trasate de NASA sunt: Terra, Aeronautica, Tehnologia, Statia Spatiala Internationala, Calatorie spre Marte, De la Sistemul Solar la infinit.

La editia din acest an s-au inscris 193 de orase de pe intreg globul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro