Cîmpeanu: Încă 18,5 milioane de teste de salivă vor fi repartizate şcolilor / Ce spune despre posibilitatea renunțării la testele din școli
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat că încă 18,5 milioane de teste de salivă vor fi repartizate școlilor și grădinițelor, iar testele pe bază de salivă vor fi suficiente pentru următoarele luni.
„În această dimineaţă, Ministerul Educaţiei a transmis către IGSU repartizarea pe inspectorate şcolare judeţe pentru un număr de 18,5 milioane de teste, care se adaugă rezervei de teste existente în şcolile din România. Deci, există teste. Mizăm pe responsabilitatea administrării acestor teste şi pe corectitudinea raportării. Am constatat o îmbunătăţire clară a procesului de testare şi de raportare a rezultatelor testelor”, a declarat ministrul, după ședința de guvern.
Potrivit calculelor ministrului, testele au o precizie de 66%.
„În ultimele zile, din 5.000 de teste de salivă pozitive, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar din aceste 3.000, 2.000 au fost confirmate, iar 1.000 au fost infirmate prin teste PCR. Deci, dacă vreţi să raportăm 2.000 de teste confirmate PCR din 3.000 de teste, înseamnă că rata care demonstrează precizia acestor teste pe bază de salivă este de 66%. Asta arată că nivelul de înţelegere a importanţei testării a crescut, iar corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut”, a mai spus Cîmpeanu.
Întrebat de o presupusă analiză a eficacității lor care să ducă eventual la renunțarea la a mai fi folosite, ministrul a răspuns:
„Nu am această informaţie a ipotezei de renunţare la testare. Eu ştiu că a fost o solicitare din partea elevilor, părinţilor, profesorilor, a întregului sistem – aceea de testare. În ipoteza în care s-ar renunţa la testare pe bază de salivă, vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranţă sanitară în şcoli? Eu nu am răspuns. Vă reamintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal sau faringian care au fost la dispoziţia şcolilor şi care au fost utilizate în procent de 2%. Deci, au fost respinse de elevi şi de părinţi”.
„Este asigurată testarea pentru mai multe luni. Există teste, important este să le folosim responsabil”, a încheiat Cîmpeanu.