CNA: B1 TV, amendat cu 15.000 de lei din cauza emisiunii lui Radu Banciu
CNA a decis, joi, sa amendeze B1 TV cu 15.000 de lei, din cauza mai multor editii ale emisiunii „Lumea lui Banciu”, in care Radu Banciu a folosit un limbaj injurios, intr-una din aceste editii realizatorul facand mai multe comentarii injurioase referitoare la femeile din Republica Moldova, anunta Mediafax.
Decizia a fost luata la propunerea Laurei Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), fiind aplicata cu sase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu) si doua „impotriva” (Narcisa Iorga si Viorel-Vasile Buda).
CNA a luat in discutie emisiunea „Lumea lui Banciu” difuzata pe 18 si 27 decembrie, pe 20 ianuarie, 21 februarie si 9 martie. In urma difuzarii acestor emisiuni, CNA a primit cinci reclamatii.
Potrivit CNA, in aceste emisiuni Radu Banciu a folosit un limbaj injurios. De exemplu, in editia din 21 februarie, Radu Banciu a folosit cuvinte precum „baba” si „tata” si „ciocanitoarea asta pensionara” la adresa Marianei Campeanu, care, la momentul respectiv, era ministru al Muncii.
Pe de alta parte, potrivit CNA, in editia din 20 ianuarie, Radu Banciu a spus ca prezinta un studiu al unui unui ONG francez, potrivit caruia „70% din femeile Republicii Moldova s-au prostituat cel putin o data intre varstele de 15 si 25 de ani”. Banciu a spus ca in realitate „cifra se duce de la 9 spre 10” si a facut mai multe comentarii injurioase referitoare la femeile din Republica Moldova.
Amenda de 15.000 de lei a fost aplicata pentru incalcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia „Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor”, a articolului 30 din Codul de reglementare a continutului audiovizual – „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine” si a articolului 32, alineatul 1 din Cod – „Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte, in scopul de a vatama sau de a pagubi pe altul ori profitand de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor”.
Sanctiunea a fost aplicata si in baza articolului 40 din Cod, potrivit caruia „(3) Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta. (5) Orice referire peiorativa la adresa persoanelor in varsta sau cu dizabilitati, precum si punerea acestora in situatii ridicole ori umilitoare sunt interzise in cadrul programelor audiovizuale”, dar si in baza articolului 47 din Cod „(2) Este interzisa in programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie”.