CNA cere modificarea strategiei care promite receptionarea gratuita a 14 posturi TV in format digital in Romania in 2009
Proiectul de act normativ de aprobare a strategiei de trecere la televiziunea digitala in urma careia 14 posturi TV in format digital ar urma sa fie receptionate gratuit in acest an in Romania nu a primit joi avizul Consiliului National al Audiovizualului. Autoritatea cere Ministerului Comunicatiilor sa modifice documentul, astfel incat sa precizeze ca primele doua sisteme multiplex sa fie acordate prin doua proceduri de selectie comparativa, desfasurate paralel, aspect nementionat in actualul act.
Informatia pe scurt:
- CNA nu a avizat joi proiectul de hotarare de guvern de aprobare a strategiei de trecere le televiziunea digitala.
- Autoritatea a cerut Ministerului Comunicatiilor modificarea strategiei astfel incat aceasta sa precizeze modalitatea de atribuire pana la 31 decembrie 2009 a doua multiplexuri digitale, prin care 14 posturi TV ar putea fi receptionate gratuit.
- CNA cere ca cele 2 multiplexuri sa fie acordate prin 2 proceduri de selectie comparativa, distincte si organizate paralel.
- Unul din cele doua multiplexuri ar trebui sa retransmita, obligatoriu, programele publice de televiziune terestra cu acoperire nationala. Retransmiterea posturilor private de televiziune cu acoperire si indici de audienta semnificativa va fi realizata potrivit modalitatii stabilite de CNA.
CNA a discutat joi in sedinta publica proiectul Hotararii de Guvern pentru aprobarea strategiei nationale care stabileste pasii de incetare totala a emiterii de semnal TV analog de la 1 ianuarie 2012. Masura vizeaza direct 1,4 milioane de gospodarii din Romania care receptioneaza televiziune prin antena terestra si care nu vor mai primi semnal analog si circa 400.000 de gospodarii care nu au niciun fel de semnal TV. Acestea vor avea nevoie de un receptor DVB-T, care poate fi un decodor incorporat in televizor sau un set-top box.
CNA cere ca strategia sa prevada procedura de acordare a primelor doua multiplexuri
Hotararea de guvern in cauza, care ar urma sa fie aprobata in aceasta luna, contine o strategie de trecere la televiziune digitala diferita fata de cea anterioara, pe care CNA si-a dat avizul inca din luna martie a acestui an. O parte din membrii CNA si-au exprimat joi ingrijorarea ca in noul act nu se mai mentioneaza exact procedura de atribuire a primelor doua sisteme multiplex care vor contine cele 14 posturi TV in format digital.
„In dezbaterea publica organizata de noi in februarie, aproape totul s-a invartit in jurul problemei acordarii primelor doua multiplexuri. Erau foarte multi radiodifuzori care se temeau ca primele doua vor ajunge la Radiocom. Si atunci, se convenise ideea de selectie comparativa prin doua proceduri desfasurate paralel. Cred ca este esential ca aceasta strategie sa ofere de la bun inceput posibilitatea unei competitii. Varianta noua nu mai pomeneste nimic de procedura in care se dau aceste multiplexuri. Nu-mi explic cum a disparut ideea de proceduri de licitatii distincte, organizate in mod paralel”, a declarat Gelu Trandafir, membru CNA.
Mai precis este vorba despre articolul 4.1.2.1, care in forma actuala a strategiei de trecere la televiziunea digitala nu mai mentioneaza, asa cum se facea anterior, procedura de acordare a multiplexurilor.
Narcisa Iorga, un alt membru CNA, a avut aceeasi obiectie.
„Acest articol este modificat esential. Noi ne-am dat avizul in luna martie, acum ni se cere un nou aviz pe alta strategie. Daca e vorba doar de modificarea calendarului, este in regula, dar ca sa dam avizul pe o strategie fundamental diferita, nu”, a spus Narcisa Iorga.
Varianta propusa de CNA a procedurii de acordare a celor doua multiplexuri
Spiritele au fost calmate de catre Ioan Onisei, vicepresedintele CNA, care a explicat ca prevederile anterioare ale articolului 4.1.2.1 se regasesc acum in nota de fundamentare a acestui proiect de Hotarare de Guvern. Totusi membrii CNA s-au aratat intrigati de faptul ca acestea nu se regasesc si in proiectul de Hotarare de Guvern.
Drept urmare, membrii CNA au decis in unanimitate sa trimita joi o adresa catre Ministerul Comunicatiilor prin care sa ceara modificarea acestui articol din documentul de aprobare a strategiei de trecere la televiziunea digitala, iar Rasvan Popescu, presedintele CNA sa fie mandatat sa semneze avizul din partea autoritatii, in forma revizuita.
Textul noului articol asupra caruia s-a convenit joi de membrii CNA prevede ca:
„(…) primele doua multiplexuri digitale nationale, cu reguli de utilizare conditionate dpdv tehnic, se vor acorda pana la 31 decembrie 2009 prin intermediul a doua proceduri de selectie comparativa distincte, organizate in mod diferit, cu obligatia ca unul din cele 2 multiplexuri sa retransmita programele publice de televiziune terestra cu acoperire nationala.
Retransmisia posturilor private de televiziune cu acoperire si indici de audiente semnificative va fi realizata potrivit criteriilor si modalitatilor stabilite de CNA. Propunerile privind criteriile de natura tehnica, administrativa si/sau financiara, pe baza carora se va desfasura selectia comparativa, vor fi stabilite de catre Grupul interdepartamental prezentat la cap.5 din prezenta Strategie”.
Atat Rasvan Popescu, presedintele CNA, cat si vicepresedintele institutiei, Ioan Onisei, au precizat ca exista posibilitatea ca Ministerul Comunicatiilor sa nu tina seama totusi de cererea CNA, si proiectul de hotarare de guvern sa fie aprobat in forma actuala.
De ce a trebuit Ministerul Comunicatiilor sa schimbe strategia de trecere la televiziunea digitala
Deoarece Senatul a intrat in vacanta fara a aproba proiectul de lege de modificare a Ordonantei 181/2008 care revizuia Legea audiovizualului si care includea si planurile de trecere la televiziunea digitala, ministerul a fost nevoit sa elaboreze acest proiect de hotarare de guvern pe baza Ordonantei 181/2008, care este in vigoare, fara amendamentele aduse in Parlament.
Strategia anterioara de trecere la televiziunea digitala prevedea ca procedura de selectie pentru acordarea primelor doua multiplexuri sa fie facuta de catre arbitrul telecom (ANCOM), iar programele TV care puteau fi receptionate erau stabilite de CNA. Primele doua sisteme de tip multiplex care ar fi permis retransmiterea in format digital a 14 posturi TV ar fi trebuit sa fie acordate pana la 1 august 2009. In noua strategie, termenul de acordare a primelor doua multiplexuri este cel tarziu 31 decembrie 2009, inca 4 multiplexuri digitale urmand a fi acordate pana la 1 iulie 2010.