Sari direct la conținut

CNA schimba Codul audiovizual cu o serie de articole menite sa protejeze minorii si demnitatea umana

HotNews.ro

CNA a adoptat, joi, o serie de modificari ale Codului audiovizual, menite sa oblige posturile sa ia masuri preventive, pentru a proteja minorii si demnitatea umana. Potrivit acestor schimbari, posturile TV si radio vor avea, intre altele, obligatia ca in majoritatea programelor difuzate in direct sa foloseasca orice mijloace, inclusiv delay-ul (intarzierea semnalului – n.red.), asa incat sa previna difuzarea unor scene sau comportamente ce incalca regulile legate de protectia minorilor si demnitatii umane, potrivit Mediafax.

Schimbarile adoptate astazi vor fi incluse in Codul audiovizual si aplicate efectiv la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Unul dintre articolele ce vor fi introduse in Cod dupa decizia de azi a CNA arata, potrivit Mediafax:

  • „In cazul programelor difuzate in direct, altele decat cele de stiri si transmisiunile sportive, radiodifuzorii au obligatia sa foloseasca orice mijloace, inclusiv delay-ul, astfel incat sa previna difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care contravin dispozitiilor prezentului cod privind protectia minorilor si a demnitatii umane”

Sursa citata mentioneaza ca, la sedinta CNA de joi, seful Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), George Chirita, a cerut ca forul audiovizual sa nu introduca in cod prevederea referitoare la delay, deoarece aceasta ar fi „o dispozitie reduntanta, dar si contradictorie cu legea audiovizualului”. El a mai spus ca utilizarea delay-ului ar face imposibila realizarea emisiunilor interactive si ca ea ar impune costuri suplimentare pentru radiodifuzori. Monica Gubernat, membru CNA, a aratat, pe de alta parte, ca delay-ul este doar o „optiune”, nefiind obligatoriu pentru radiodifuzori.

O alta modificare adoptata de CNA extinde la prezentatorii si realizatorii de emisiuni o prevedere care, pana acum, era aplicata doar moderatorilor. Noua prevedere spune:

  • „Moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta„.

Ea inlocuieste art. 40, alin. 3 din Codul actual, ce prevede ca „moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta”.

Iar o a treia masura decisa de CNA este interzicerea difuzarii la TV a imaginilor si inregistrarilor cu persoane care executa o pedeapsa privativa de libertate, daca acestea nu demonstreaza incalcari ale unor drepturi sau daca ele nu raspund unui interes public justificat. In timpul dezbaterilor de acum o luna referitoare la aceste modificari, unii membri CNA au obiectat fata de aceasta masura, sustinand ca ar fi cauzata de un caz singular – cel al lui George Becali, omniprezent la Romania TV.

Ce spune articolul nou introdus in Cod, ce inlocuieste integral un articol deja existent:

  • „(1) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane aflate in stare de retinere sau arest, fara acordul acestora. (2) Este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane executand o pedeapsa privativa de libertate, cu exceptia situatiilor in care acestea demonstreaza incalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat. (3) Imaginile si/ sau inregistrarile cu persoane aflate in stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate nu trebuie prezentate intr-un mod excesiv si nerezonabil. (4) In cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense si nu pot fi facute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune marturie in instante judecatoresti”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro