Sari direct la conținut

Când 25 este mai mic decât 15: De ce modificarea sporului de condiții vătămătoare pentru angajații Consiliului Concurenței le va reduce veniturile

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

​Propunerea Guvernului Orban de acordare a unui spor de condiţii vătămătoare în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, are un impact negativ și va conduce la diminuarea veniturilor nete pentru personalul din cadrul Consiliului Concurenţei, a precizat joi pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele autorității. De ce? Pentru că angajații aveau deja acest spor care se acorda însă în procent de 15% din salariul de bază, rezultând venituri mai mari.

Ce înseamnă condiții de muncă vătămătoare?

  • Potrivit reglementărilor în vigoare, condițiile de muncă vătămătoare reprezintă acele „condiții de muncă unde sunt înregistrate depășiri ale noxelor fizice, chimice, fizico-chimice sau biologice, care determină suprasolicitarea unor funcții sau sisteme ale organismului„.

Guvernul PNL condus de Ludovic Orban își va angaja răspunderea luni, 23 decembrie, asupra unui proiect de lege, care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, printre care și eliminarea unor prevederi din controversata OUG 114/2018.

Proiectul conține și propunerea ca pentru condiții de muncă vătămătoare, personalului din Consiliul Concurenței și din Curtea de Conturi să i se acorde un spor de 25% din salariul de bază minim brut – pe țară garantat în plată în vigoare, corespunzător cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții.

Consiliul Concurenței are 346 de angajați. Salariul mediu net la nivelul lunii noiembrie 2019 era de 7.017 lei

Contactat de HotNews.ro în legătură cu această propunere, președintele autorității de concurență a precizat că măsura va avea de fapt un impact negativ asupra veniturilor angajaților.

  • Proiectul de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, prin care se propune acordarea sporului de condiţii vătămătoare în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, are un impact negativ/conduce la diminuarea veniturilor nete pentru personalul din cadrul Consiliului Concurenţei, întrucât, în prezent, acest spor se acorda în procent de 15% din salariul de bază, conform anexei nr. VIII, capitolul II Secţiunea II, la titlul, Salariile de bază ale personalului din cadrul Consiliului Concurenţei, pct.4. din acest act normativ.„, a declarat joi pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Potrivit acestuia, „Consiliul Concurenței are 346 de angajați. Salariul mediu net la nivelul lunii noiembrie 2019 era de 7.017 lei”.

Guvernul a aprobat în această lună hotărârea care prevede că salariul minim pentru anul viitor să fie de 2.230 de lei. Un calcul simplu arată că dacă aplici 25% la 2.230 lei vei primi un spor de 557 lei, în timp ce aplicând 15% la 7000 de lei sporul trece de 1.000 de lei.

Angajații Consiliului Concurenței primesc și spor pentru informații clasificate

De menționat că prin Legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, angajații Consiliului Concurenței primesc și un spor de până la 15% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate.

În bugetul pentru anul 2020 propus de Consiliul Concurenței se preconizează o creștere cu 5,4% a cheltuielilor salariale până la 50,3 milioane de lei. Execuția preliminată pentru 2019 arată că s-au cheltuit 47,9 milioane de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro