Sari direct la conținut

CNN: Elon Musk a împiedicat un atac ucrainean asupra bazei navale rusești de la Sevastopol prin dezactivarea Starlink

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: Backgrid / Backgrid USA / Profimedia Images
Elon Musk, Foto: Backgrid / Backgrid USA / Profimedia Images

Miliardarul sud-african Elon Musk a împiedicat anul trecut un atac ucrainean asupra bazei navale rusești de la Sevastopol prin oprirea în secret a sistemului de internet Starlink pe coasta Crimeii, relatează CNN.

Informația este cuprinsă într-o carte biografică a lui Musk scrisă de jurnalistul și autorul american Walter Isaacson cu colaborarea miliardarului. Cartea intitulată simplu „Elon Musk” urmează să apară în librării mai târziu în cursul lunii septembrie, jurnaliștii de la CNN obținând o copie a acesteia.

Isaacson notează în carte că în 2022 Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să dezactiveze rețeaua de comunicații prin satelit Starlink din apropierea coastei Crimeii pentru a dejuca un atac ucrainean asupra marinei ruse din Sevastopol, folosind drone maritime.

Potrivit jurnalistului, dronele ucrainene încărcate cu explozibili „s-au apropiat de flota rusă”, dar apoi „au eșuat inofensiv la mal”. De altfel, în luna septembrie a anului trecut trecătorii ruși au descoperit o dronă maritimă cu origini necunoscute pe țărmul Sevastopolului.

Ea a provocat nedumerire întrucât la momentul respectiv nu era cunoscut faptul că Ucraina a dezvoltat drone maritime autohtone și niciun atac de acest gen nu fusese înregistrat până atunci împotriva forțelor navale ruse.

Deși nu este clar dacă acea dronă a făcut parte din atacul descris de Isaacson în carte, fotografiile publicate de ruși pe rețelele de socializare cu ea arătau că ea a eșuat la mal intactă, cum sugerează relatarea jurnalistului american.

Elon Musk s-ar fi temut că un atac asupra Sevastopolului ar fi fost ca un „Pearl Harbour” pentru Rusia

Isaacson scrie că decizia lui Musk a fost motivată de teama unor represalii ale Rusiei, miliardarul considerând că Moscova ar putea vedea atacul drept un „mini Pearl Harbour”.

Șeful SpaceX ar fi vorbit cu oficiali ruși și a fost încrezător după aceste conversații că Rusia ar putea folosi arme nucleare într-o astfel de situație. Biografia îl citează pe miliardar spunând că rețeaua de satelit nu a fost concepută pentru conflicte.

„Starlink a fost creat pentru ca oamenii să poată viziona Netflix, să se relaxeze, să se conecteze la internet la școală și să facă lucruri pașnice, nu lovituri cu drone”, afirmă cartea.

De altfel, în luna februarie a acestui an SpaceX, compania aerospațială a lui Musk a anunțat că a interzis Kievului să folosească sistemul Starlink pentru operațiuni militare, o măsură aspru criticată de Ucraina în condițiile în care sistemul de internet prin satelit a fost vital pentru trupele sale în special în primele luni ale războiului.

SpaceX a renunțat însă la obiecții câteva luni mai târziu, după ce Pentagonul a fost de acord să plătească pentru utilizarea serviciului de către Ucraina, cum ceruse Musk încă din octombrie 2022.

CNN notează că Musk nu a dorit să ofere comentarii asupra situației.

Urmărește ultimele evoluții din a 561-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro