Ședință a Coaliției pentru data alegerilor prezidențiale, după un val de atacuri PSD-PNL și după discuțiile lui Ciolacu cu celelalte partide
Coaliția PSD-PNL se reunește joi dimineață, când premierul Marcel Ciolacu ar urma să prezinte variantele propuse de celelalte partide cu privire la data alegerilor prezidențiale. Amintim că luni și marți Ciolacu a avut consultări cu liderii celorlalte partide pe tema datei alegerilor prezindențiale, după ce PSD nu a reușit să ajungă la un acord cu PNL în privința datei prezidențialelor, fapt ce a declanșat atacuri între cele două partide, fără precedent de la constituirea Coaliției de guvernare.
Inițial, PNL și PSD conveniseră luna septembrie pentru alegerile prezidențiale, variantă susținută de social-democrați în continuare. PNL susține însă ca scrutinul să se desfășoare în luna noiembrie. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a convocat discuții cu liderii celorlalte partide.
Joi, de la ora 9.00, la guvern este programată o ședință a Coaliției în care liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să le prezinte liberalilor variantele propuse de celelalte partide cu privire la data alegerilor prezidențiale.
Ședința va avea loc de la ora 9:00, la guvern a anunțat miercuri ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a lansat și un atac voalat la liderul PNL, Nicolae Ciucă.
- „S-ar putea ca unii să se gândească să amânăm alegerile prezidenţiale până peste doi ani, că poate aşa intră în turul doi. Nu există această variantă. Noi trebuie să facem alegeri prezidenţiale în această toamnă şi alegeri parlamentare la fel”, a declarat ironic, joi, ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu.
La discuțiile de luni și marți cu liderii celorlalte partide au participat și vicepremierul Marian Neacșu (PSD) și vicepremierul și ministrul PNL al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, căruia Ciolacu i-a cerut săptămâna trecută să pregătească Hotârârea de Guvern pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale în 15 sau 29 septembrie. Apelul lui Ciolacu a fost ignorat însă de Predoiu, iar liderii celor două partide s-au lansat în atacuri reciproce.
Marți, după două zile de consultări, Guvernul a transmis că premierul Marcel Ciolacu va cere cere joi partenerilor de Coaliție „să dea curs solicitării exprimate de toți participanții la discuțiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiția electorală să se desfășoare în condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații”.
„Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice și nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiți candidați”, a transmis Guvernul.
Refuzul PNL de a organiza alegerile prezidențiale în luna septembrie, deși exista un acord cu PSD pentru această dată, a declanșat o ripostă dură din partea social-democraților.
În urmă cu o săptămână, aflat la Bruxelles, Marcel Ciolacu a lansat un atac dur la adresa liderului PNL, Nicolae Ciucă, în contextul neînțelegerilor din coaliție privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale. „Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este numai pe panouri, onoarea este și în discuțiile în cadrul coaliției”, a spus liderul PSD, referindu-se la campania președintelui PNL, care are panouri de mari dimensiuni instalate pe drumuri și autostrăzi, cu mesajul „Un ostaș în slujba țării”.
„PNL dorește să schimbe regulile jocului. Dacă decizia lor rămâne aceeași, nu are rost să facem o decizie de coaliție. Trebuie să facem o distincție foarte clară din funcția mea de președinte al PSD și responsabilitatea din ceea ce privește funcția de prim-ministru. Eu am anunțat, cum era corect, pentru că nu există numai două partide competitori politici în România, PSD și PNL.
Și am anunțat un calendar astfel încât toate partidele și toți liderii politici din România să-și organizeze alegerile în funcție de acest calendar. Eu am propus atunci 1 septembrie, domnul Nicolae Ciucă a propus 15 septembrie. Acum, tot domnia sa a propus data de 29 septembrie. Am înțeles că acum se dorește altă dată.
Abordarea mea de președinte al PSD este una foarte clară. Dânșii nu și-au ținut cuvântul dat. Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este numai pe panouri, onoarea este și în discuțiile în cadrul coaliției.
Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că nu mai avem Miliție, avem Poliție și că ro s-a schimbat pe fond și ni pol dacă vrem să fim respectați trebuie să ne schimbăm și noi”, a declarat Marcel Ciolacu.
Surse din partid au dezvăluit că întreaga strategie de comunicare a social-democraților s-a axat pe „decredibilizarea lui Nicolae Ciucă”, prezentat drept un politician „care nu își respectă cuvântul”, încalcă înțelegerile și „nu mai are onoare”.
„Onoare pierdută” este haștagul folosit de senatorul PSD, Daniel Zamfir, într-o postare în care critică decizia partenerilor de guvernare de nu a fi de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie.
Atacuri la adresa lui Nicolae Ciucă au venit și din partea lui Mihai Tudose sau Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD.
Social-democrații au prezentat un document oficial prin care Biroul Politic al PNL prin care liberalii au fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie.
Acordul din Coaliție a fost stabilit în luna februarie și, potrivit social-democraților, conținea decizii care nu au fost comunicate publicului.
CITEȘTE ȘI:
- PNL nu cedează și vrea alegeri prezidențiale în noiembrie. De ce s-au răzgândit liberalii pe data scrutinului? Răspunsul lui Ciucă – VIDEO
- Nicolae Ciucă, „ciuruit” la secundă de liderii PSD. „Mă întreb ce era legal pe 3 martie şi a devenit ilegal pe 27 iunie la PNL?!”
- Liderii PSD, asociați din nou cu „ciuma roșie” după atacurile concertate împotriva lui Nicolae Ciucă: „Fac programul de guvernare pe terasele din Germania”