Sari direct la conținut

Coalitia PSD-PNL si-a tras colegiile uninominale pe turta ei

HotNews.ro

PSD si PNL au batut palma pentru decuparea colegiilor uninominale din zece judete, izolind PD-L. Intelegerea a functionat atit de bine, incit nici macar nu s-au mai folosit harti pentru a analiza situatia. PNL si PSD si-au impartit colegiile cu dedicatie, lui Miki Spaga, de exemplu, i s-a rezervat Colegiul 2 din Giurgiu, lui Daniel Chitoiu- seful ANAF- Colegiul 3 tot din Giurgiu si lui Varujan Vosganian un Colegiu din municipiul Iasi. Urmeaza imparteala celorlalte 20 de judete si, mai ales, cea a Bucurestiului, unde delimitarea colegiilor se va face in functie de greii celor doua partide. Votul in Comisia de cod electoral a fost de 10 la 1.

Deputatii si senatorii din Comisia de Cod electoral au votat, luni, in viteza delimitarea colegiilor din 10 judete: Gorj, Caras- Severin, Iasi, Ilfov, Olt, Tulcea, Bistrita, Cluj, Giugiu si Teleorman. PNL si PSD au avut o intelegere anterioara si imparteala s-a facut fara o analiza, fara harti pe masa si fara sa fie discutate, macar de forma, variantele PD-L. In toate cazurile votul a fost de 10 la 1, adica PSD-PNL-PC-PRM si UDMR contra PD-L.

„Totul s-a desfasurat cu viteza mitralierei, nu am avut nici macar posibilitatea sa ma uit pe hartile mele, caci ei, oricum, nu au venit cu harti din moment ce erau intelesi. Veneau, citeau si ridicau mina. PSD si PNL au fost extrem de bine intelesi”, a declarat pentru HotNews.ro Valentin Iliescu, reprezentantul PD-L in comisie.

Cirdasia coalitiei 322

„Decuparea colegiilor a tinut cont doar de interesele PNL si PSD, de interesele pe care le aveau unii membri ai Comisiei, care si-au aranjat colegiile in asa fel incit ei sa cistige, si de intelegerea la nivel national”, spune Valentin Iliescu.

Unele colegii au fost decupate in asa fel incit sa cuprinda doar localitati cu primari PNL, altele doar cu primari PSD. Nu s-a tinut cont nici de distanta dintre comune, de drumurile de acces sau de gruparea, fireasca, in jurul cite unui oras mai mare.

Valentin Iliescu da ca exemplu Bistrita, unde au fost „lipite” doua comune despartite printr-un versant de munte si intre care nu exista nicio cale de comunicatie.

Mai mult, s-a practicat asa numita „decupare in fisii”, adica pe lung, interzisa in tarile democratice, doar pentru a scoate colegii favorabile unor candidati.

Colegii cu dedicatie

Membrii Comisiei de Cod electoral s-au batut in primul rind pentru colegiile in care vor candida ei, acesta fiind si motivul pentru care au fost votate cu prioritate cele zece judete. Asa se face ca Florin Iordache (PSD) si-a aranjat un colegiu in judetul Olt, Victor Ponta unul in Gorj si Anghel Stanciu la Iasi.

Cel mai bun exemplu este judetul Giurgiu, impartit in patru colegii, in asa fel incit doua sa revina PSD si doua PNL.

De exemplu, Colegiul 3, unul total atipic, gen „fisie”, cu localitati intre care sint distante si de peste 130 km, a fost deliminat astfel doar pentru Daniel Chitoiu, liberalul sef de la AVAS. „In acest colegiu s-au introdus in proportie de 80% localitati detinute de primari PNL, iar PSD, evident, nu a avut nimic de comentat”, spune Valentin Iliescu.

Tot in Giurgiu, Colegiul 2, format din localitatile din sud, dominate de primari PSD, i-a fost rezervat lui Miki Spaga, iar Colegiul 4, care cuprinde localitatile din Nord, ii este dedicat lui Niculae Badalau.

Imparteala pentru iepurasi

Pe principiul izolarii PD-L si a impartirii colegiilor intre PSD si PNL, s-a procedat si in cazul judetelor Iasi si Cluj.

La Iasi, de exemplu, au fost delimitate 17 colegii, 12 pentru Camera Deputatilor si 5 pentru Senat, iar municipiul Iasi, cu 4 colegii pentru Camera, a fost decupat in asa fel incit sa favorizeze candidatii PNL si PSD.

Municipiului Cluj i s-au rezervat doar 4 colegii pentru Camera, desi PD-L ceruse 5 si isi justificase solicitarea cu o harta detaliata.

Surse social- democrate din comisie au recunoscut pentru HotNews.ro ca negocierea PNL- PSD a mers chiar mai departe.” Intelegerea a fost ceva de genul acesta: in Colegiul X trebuie sa iasa candidatul PSD si atunci il decupam in interesul acestui partid, iar PNL isi pune un candidat „iepuras”, iar in Colegiu Y trebuie sa iasa candidatul PNL, iar PSD isi pune el un „iepuras”

Comisie independenta

Regula in tarile cu democratie consolidata este aceea a comisiilor independente, iar decuparea nu este lasata la latitudinea partidelor, sustine Cristian Preda, consilier prezidential si specialist in sisteme electorale.

„Englezii au comisii independente si la fel este in majoritatea tarilor democratice. In opinia mea, si in Romania trebuia sa existe o comisie independenta, formata din statisticieni si demografi. Coalizarea politica din parlament este tradusa si la nivelul acestei comisii. Era previzibil”, a declarat Cristian Preda pentru HotNews.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro