Sari direct la conținut

Codul PIN al afacerilor UDMR

Ziua de Cluj

Partidul Initiativa Nationala (PIN), prezidat de clujeanul Cozmin Gusa, a emis ieri un raport despre presupuse interese nelegitime ale unor membri importanti din UDMR. Presedintele PIN sustine ca ministrul Nagy Zsolt are un interpus in grupul Eureka si ca viceprimarul Boros Janos este propus pentru sefia Agentiei Domeniilor Statului.

In replica, Boros spune ca e vorba, mai degraba, despre Agentia Nationala pentru Locuinte.

La scurta vreme dupa realizarea unui raport despre afaceri din jurul liderilor PD, partidul lui Cozmin Gusa a dat publicitatii un al doilea document similar, de data aceasta axat pe UDMR.

Raportul – asa cum precizeaza PIN – este o sinteza a unor informatii ce au fost publicate in presa in ultimii trei ani si a unor “informatii verificate, culese din mediul politic de catre organizatiile PIN din Transilvania”.

Scopul declarat de PIN: “Sa arate tocmai reprezentantilor onesti ai comunitatii maghiare din Romania, in numele careia UDMR pretinde ca actioneaza politic, care pot fi efectele unui vot emotional care nu are drept suport decat apartenenta la o minoritate lingvistica”.

“Vrem sa aratam ca exista o mare diferenta intre ce afirma multi oameni politici si ce fac. Acest comportament duplicitar nu are culoare politica”, a declarat pentru ZIUA de Cluj Cozmin Gusa. intrebat daca vor urma si rapoarte despre PNL si PSD, liderul PIN a raspuns: “Da, in mod clar”.

Nagy Zsolt, conectat la Eureka?

“Ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, nu apare explicit in firmele grupului Eureka, ci prin intermediul unui interpus, anume Szekely Susana, partenera de afaceri a fratelui sau, Nagy Karoly”, sustine conducerea PIN.

ZIUA de Cluj a aratat in mai multe materiale ce reprezinta grupul Eureka: Asociatia intreprinzatorilor Eureka, Group Eureka SRL si societatea Eureka Media.

Cea din urma societate patroneaza postul de radio Paprika si are in proiect lansarea unei televiziuni cu acelasi nume. in societatea Group Eureka SRL sunt asociati 15 oameni de afaceri si lideri UDMR, ce patroneaza in total aproximativ 70 de societati din Cluj.

UDMR-istii din Group Eureka sunt vicepresedintele Gabor Kerekes, viceprimarul Boros Janos si doi consilieri locali, Laszlo Attila si Irsay Miklos.

Conform Registrului Comertului, in Eureka Media este implicat si senatorul UDRM Eckstein Kovacs Peter, cat si Szekely Susana, despre care liderul PIN, Cozmin Gusa, spune ca este interpusul lui Nagy Zsolt. Femeia este asociata in mai multe firme din Cluj cu fratele ministrului, Nagy Karoly.

Ministrul Comunicatiilor nu a putut fi contactat pe telefonul mobil, in cursul zilei, de ieri, de reporterii ZIUA de Cluj.

Boros Janos la ADS. Sau ANL?

“Nagy Karoly detine magazinul de obiecte decorative Nobila Casa, situat pe strada Iuliu Maniu intr-o cladire apartinand Episcopiei Romano-Catolice, si diverse afaceri imobiliare”, se precizeaza in raportul PIN.

Revendicarea de catre Biserica Romano-Catolica a unui alt imobil de pe strada Iuliu Maniu a facut obiectul unei anchete a Politiei Cluj din cauza implicarii in procedura de retrocedare a viceprimarului Boros Janos, lucru dezvaluit de ZIUA de Cluj din vara anului 2005.

In urma cu o luna, Curtea de Apel Cluj a desfiintat decizia de retrocedare data de Comisia Speciala de pe langa Guvern, iar Boros Janos a intrat in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). “Gheorghe Funar a facut sesizare la DNA”, spune viceprimarul UDMR.

“Numele lui Boros este vehiculat pentru a prelua conducerea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), unde UDMR are puternice interese imobiliare”, se mentioneaza in documentul emis de PIN.

“Era vorba de ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte – n. red.), dar nu e data o hotarare”, a declarat Boros Janos. Acesta spune ca pentru postul de presedinte al ADS, ramas vacant dupa ce Tanczos Barna a fost numit secretar de stat, este favorita o persoana din Miercurea-Ciuc.

ZIUA de Cluj a dezvaluit intr-o editie anterioara ca avocatul ADS pe Ardeal este deputatul UDMR de Cluj, Mate Andras Levente. Acesta a incheiat in perioada 4 iulie 2005 – 3 iulie 2006 trei contracte cu institutia. Reporterii ZIUA de Cluj au aflat ca valoarea unuia dintre contracte este de 69.500 lei pentru reprezentare in 20 de dosare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro