Colegiul Medicilor: mortii sunt vinovati
Singurul care a iesit oarecum „sifonat“ dupa cercetarea efectuata de comisia de disciplina a CJM este dr.Ionel Checherita, medic chirurg la Spitalul Judetean de Urgenta. Acesta a fost acuzat de Cristina Marangoci, din Gioseni-Tamasi, ca la o interventie chirurgicala efectuata anterior i-ar fi uitat in abdomen un tub de drenaj.
Pacienta a sustinut chiar ca acest tub i-a fost extras de medicul in cauza in vazul ei. Cu toate acestea, conform raportului comisiei, „pe baza foii de observatie si a ecografiilor realizate, nu s-a demonstrat ca tubul respectiv a fost scos din abdomenul bolnavei“.
Totusi, medicul Checherita „a fost sanctionat pentru comportament neprofesional fata de pacienta“, ne-a spus presedintele Colegiului. Sanctiunea data va conduce la depunctarea medicului, in aceasta situatie el trebuind sa realizeze cel putin 240 de ore de educatie medicala continua, si nu 200. Totodata, o perioada nu va avea acces la functii de conducere.
Medicamente suficiente, dar bolnavul moare
In urma investigatiilor intreprinse, comisia amintita a stabilit ca neintemeiata plangerea unui batran din Sascut care incrimina medicul de familie ca nu i-a prescris sotiei lui medicatia necesara. Comisia a verificat fisa medicala a pacientei si a constatat ca acesteia i s-a dat periodic reteta pentru tratarea astmului de care suferea. Intre timp, insa, bolnava a decedat.
Tot batranul din Sascut adreseaza Colegiului o a doua petitie, dar de data aceasta cel vizat este un medic radiolog. Acestuia batranul ii reproseaza ca nu i-a interpretat corect radiografia. Interesant este faptul ca, in ambele cazuri, batranul a pretins drept despagubire o suma enorma (2,5 miliarde lei) dar nu pentru el, ci pentru o biserica si copiii cu handicap.
Nefavorabil este verdictul dat si in cazul lui Tamas Anton, din Prajesti-Traian, care in 18 ianuarie s-a prezentat la Spitalul Judetean de Urgenta cu dureri abdominale. De aici s-a intors acasa in aceeasi zi cu o reteta. A doua zi, insa, bolnavul a revenit la spital acuzand dureri abdominale si mai puternice. A fost internat dar la scurt timp a decedat.
„Din cercetarea documentelor a rezultat ca bolnavul a beneficiat de toate serviciile medicale necesare, dar cazul era deja depasit“, se precizeaza in raport. A mai fost analizat si cazul sugarului Gheorghita Vranceanu, din Poiana Negustorului-Blagesti, care in 8 ianuarie a decedat ca urmare a unei infectii generalizate, fiind neglijat de parinti.
Comisia, insa, a considerat ca trebuie sa analizeze si implicarea medicului de familie in ingrijirea sugarului. Desi a constatat ca mama s-a prezentat foarte rar la cabinet cu bebelusul, comisia a apreciat ca medicul de familie ar fi trebuit sa urmareasca mai indeaproape cazul.
S-au spalat pe maini ca Pilat din Pont
Un caz aparte il constituie cel al adolescentului Constantin Codrin Lungu (16 ani) care in noaptea de Revelion 2003 a fost lovit in cap cu o bata intr-o incaierare. Dupa ce a scapat din incaierare, baiatul s-a dus acasa si s-a culcat, fara sa spuna nimic parintilor. A doua zi, acestia si-au dat seama ca fiul lor se simte rau si l-au dus la Urgente.
Aici, insa, sustin parintii, medicii nu au intervenit operativ astfel ca la scurt timp tanarul a decedat. Investigatiile in acest caz au fost declansate imediat dupa deces. Verdictul, insa, intarzie sa apara. Dupa mai multe luni de tergiversare a rezolvarii cazului, in toamna anului trecut vechea comisie de disciplina a trimis dosarul spre analiza Institutului de Medicina Legala Iasi.
Aici, s-a intrunit o comisie, sub presedintia profesorului universitar Vasile Astalastoaie, care a concluzionat ca „daca i se facea trepanatie (deschidere a cutiei craniene-n.n.), pacientul avea sanse de supravietuire“. Desi concluzia este cat se poate de clara, Consiliul CJM a decis ca dosarul sa fie trimis la Comisia superioara de disciplina a Colegiului Medicilor din Romania.