Sari direct la conținut

Combinatul Terom este pe punctul de a-si gasi un nou proprietarImperiul Vuza ataca Terom

Jurnalul de est

Patronul fabricii Iasitex, Stefan Vuza, si-a manifestat intentia de a cumpara fostul combinat de fire si fibre sintetice. Omul de afaceri spune ca singura solutie pentru preluarea combinatului este lichidarea lui, firma avind datorii de 12 milioane de dolari numai la bugetul de stat.

Prin preluarea Terom, firma ieseana ar deveni cea de-a 17 achizitie in imperiul lui Vuza. “Garantam pastrarea a 1. 300-1.500 dintre locurile de munca”, spune Vuza. Tinte viitoare: Rafo Onesti, Carom si Electroputere Craiova Potrivit Top 300, Stefan Vuza are o avere estimata la 55 milioane de dolari.

Combinatul Terom este pe punctul de a-si gasi un nou proprietar.

Patronul firmei Iasitex, Stefan Vuza, si-a manifestat in ultimele zile dorinta de a achizitiona Terom. Omul de afaceri i-a trimis deja o scrisoare prefectului, Radu Prisacaru, in care isi exprima aceasta intentie. „Iasitex, firma care face parte din SCR Grup, are de mai mult timp relatii comerciale cu acest combinat si este normal sa urmarim preluarea Terom“, ne-a spus Stefan Vuza.

Datorii de 12 milioane de dolari

In ultimele luni, scandalurile ce au izbucnit in jurul afacerilor fratilor Nanaa, patronii de drept ai Terom, au contribuit decisiv la dispunerea de catre AVAS a intrarii in reorganizare judiciara a combinatului iesean.

Sechestrele puse de catre Ministerul de Finante pe toate activele Terom in contul datoriei de 12 milioane de dolari catre bugetul consolidat al statului puteau duce la vinzarea pe bucati a combinatului, caz in care locurile de munca a celor 2.000 de salariati ar fi disparut.

„Din punctul nostru de vedere, in cazul Terom, din cele trei solutii legale de rezolvare, doar una este realista“, ne-a spus Stefan Vuza. In opinia acestuia, vinzarea pachetului de actiuni iese din discutie, deoarece patronii sint disparuti. „Nici nu dorim sa avem legaturi cu astfel de personaje“, a mai spus acesta.

„Reorganizarea judiciara presupune achitarea integrala a datoriei de 12-13 milioane de dolari la bugetul de stat. Or, cu acesti bani pot construi un alt combinat. Singura solutie este lichidarea. In acest caz, fabrica poate fi preluata integral.

Mai mult, garantam pastrarea a 1.300-1.500 dintre locurile de munca“, ne-a precizat Stefan Vuza, care a reamintit faptul ca Iasitex cumpara de la Terom fire de poliamida. „In cazul in care ar deveni proprietatea SCR Grup, vom putea achizitiona o cantitate de 8 ori mai mare de fire de poliamida, pe care in prezent le importam din Coreea.

Cu tot cu taxele vamale de 15% si transport, ajungem la un pret mai mic decit cel al Terom“, ne-a precizat Vuza.

Nanaa pusese ochii si pe Iasitex

Imediat ce a fost publicat anuntul de privatizare, Stefan Vuza a urmarit preluarea Iasitex, fosta centrala a bumbacului. In aceasta lupta s-a aruncat si sirianul de la Terom, Ammar Nanaa, care, insa, a renuntat, fara a preciza motivele. Astfel, in anul 2003, Vuza a cumparat fabrica, pentru ca, recent, sa preia si Novatex Pitesti, urmind a deveni si propriul furnizor de materie prima.

Iasitex va lua in concesiune plantatiile de bumbac din Uzbekistan, aici gasindu-se cel mai ieftin bumbac din toata Europa.

In primele 12 luni de la preluarea fabricii iesene, Stefan Vuza a investit 2,5 milioane de euro pentru capital de lucru, pentru a cumpara 24 de razboaie, ce au inlocuit alte 118 de tip vechi. Acum rata de profitabilitate este de 20%, 75% din productia realizata de catre cei 1.750 de angajati este livrata la export si capacitatea utilizata a fabricii atinge 80% din ceea ce era inainte de 1990.

Tinte viitoare: Rafo Onesti, Carom si Electroputere Craiova

Grupul Societatilor Comerciale Romane – SCR si-a exprimat la inceputul acestei saptamini intentia de a prelua si contractele de privatizare ale societatilor Rafo si Carom Onesti. Vuza propune sa preia contractele fie prin novatie, fie prin oricare alta forma negociata.

„Conditiile in care functioneaza Rafo si Carom impun o interventie ferma, care poate veni din doua directii clare: prima este cea a Parlamentului, care a suspendat pentru 90 de zile Ordonanta guvernamentala de preluare la stat a creantelor celor doua societati, si un investitor capabil sa suporte investitii de 210 milioane de dolari aici.

Noi credem ca sintem acest investitor, care are si un as in mineca, foarte important. El este societatea Chimcomplex, integrata tehnic in platforma industriala, prin care putem sustine investitii pe care altii nu le pot face“, a afirmat omul de afaceri Stefan Vuza.

Electroputere, parasita de General Motors si Siemens

In afara de firmele bacauane, Vuza tinteste si la Electroputere Craiova. Potrivit unui comunicat al AVAS, pentru Electroputere au fost depuse doua oferte: una din partea unui consortiu format din Contactoare Buzau si Somes Dej, iar cea de-a doua din partea unui consortiu format din Cuprom Bucuresti, Amteck Investitii Bucuresti si persoana fizica Gheorghe Nitu.

Contactoare Buzau si Somes Dej fac parte din grupul SCR, apartinind omului de afaceri Stefan Vuza.

Fiind parasita in 2002 de General Motors, iar in 2003 de Siemens, Statul a scos la vinzare 63% din actiunile intregii societati, iar omul de afaceri Vuza a decis sa cumpere compania craioveana pentru a o integra in celelalte. „Avem Caromet Caransebes, care face boghiuri de locomotive pe care le cumpara doar Electroputere, deci e normal sa ne intereseze societatea.

Vrem o integrare a societatilor din grup“, a spus Vuza.

Cine este Stefan Vuza?

Potrivit Top 300, Stefan Vuza are o avere estimata la 55 milioane de dolari. La cei 35 de ani, casatorit, cu doua resedinte, in Cluj-Napoca si Piatra Neamt, Stefan Vuza a inceput afacerile impreuna cu alti patru tineri, toti de numai 23 de ani.

„Nu am crezut ca, de la o suta de mii de lei, pe care am depus-o impreuna toti, echivalentul unui salariu mediu de atunci, vom ajunge la peste 100 milioane de dolari“, a spus omul de afaceri, printre altele si fondatorul Federatiei Romane de Turism Sportiv.

In anul 1993, la Piatra Neamt, Stefan Vuza, Ioan Popa, Lidia Orcheanu, Eduard Vuza si Constantin Strajeru au infiintat compania, care, mai tirziu, s-a constituit in grupul SCR – Serviciile Comerciale Romane. Plecind de la un magazin Non Stop deschis la Buhusi, s-a ajuns astazi la un imperiu, SCR numarind nu mai putin de 16 companii.

In 1999 au inceput marile achizitii: Contactoare Buzau, Sinterom (2000), UZUC (2002), Iasitex si Chimcomplex (2003). Intre timp au mai fost infiintate A1. Impex Cluj-Napoca si A2. Impex Ploiesti. Peste 72% dintre produsele realizate de companii merg la export, in peste 25 de tari, reprezentind peste 17,4 milioane de dolari.

In 1998 a fost infiintata Agentia de Investitii Servicii si Afaceri (AISA Invest), care se ocupa in prezent de administrarea grupului, iar, in 2003, AISA Invest a deschis birouri de comert exterior la Teheran (Iran), Beijing (China), Moscova (Rusia) si Jakarta (Indonezia).

Stefan Vuza este absolvent de Relatii Internationale, Drept si Stiinte Politice, are doua diplome de master si este doctorand in Relatii economice internationale la Cluj-Napoca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro