Comerciantii din Centrul Istoric cer adoptarea regulamentului pentru terase si Birou unic
Asociatia Comerciantilor din Centrul Istoric al Capitalei cere adoptarea regulamentului privind functionarea teraselor, in lipsa caruia proprietarii de localuri nu pot alcatui un plan de afaceri pentru vara, si infiintarea unui Birou unic pentru aceasta zona, scrie Mediafax.
Membrii comitetului director al Asociatiei Comerciantilor din Centrul Istoric (ACCI) au sustinut, vineri, o conferinta de presa in care si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca nu a fost adoptat, in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), regulamentul pentru functionarea teraselor sezoniere. Ei au reclamat si faptul ca, in momentul de fata, proprietarii de localuri trebuie sa obtina autorizatii, sa plateasca taxe si sa se supuna controalelor atat Primariei Capitalei, cat si Primariei Sectorului 3.
„Meciul acesta intre institutii – cine controleaza, cine incaseaza – nu ne intereseaza. (…) Noi suntem aici sa facem afaceri, nu politica”, a spus vicepresedintele ACCI, Mugur Mihaescu, aratand ca membrii asociatiei isi platesc taxele si impozitele la timp si doresc sa fie reglementati.
Mihaescu a amintit ca regulamentul necesar, la care asociatia a lucrat alaturi de Primaria Capitalei, timp de doi-trei ani nu a fost adoptat in CGMB.
„Situatia in momentul de fata in Centrul Istoric este putin neclara. Nu putem alcatui un plan de afaceri pentru ceea ce se va intampla la vara, nu putem sti ce si cum putem aproviziona si cum functiona”, a spus, la randul sau, presedintele ACCI, Daniel Mischie.
Mugur Mihaescu a adaugat ca si Primaria Sectorului 3 poate veni cu propuneri pentru imbunatatirea regulamentului, acestea putand fi incluse anul viitor, dar a subliniat ca este nevoie ca anul acesta sa fie aprobat un regulament.
Reprezentantii ACCI au mai aratat ca, in momentul de fata, au de obtinut diferite autorizatii de la ambele autoritati. „De exemplu, autorizatia de functionare pe interior tine de sectorul 3, plata taxelor pentru interior si reclama tine de sectorul 3, plata pentru autorizatia de construire tine de Primaria generala, disciplina in constructii, tot de Primaria generala, taxa pentru ocuparea domeiului public, tot de Primaria generala, deci nu mai stii la ce primarie sa te duci sa-ti platesti taxele, sa zici ᅡBai, asta-i business-ul meuᅡ”, a aratat Mugur Mihaescu.
In acest context, comerciantii isi doresc un Birou unic pentru Centrul Istoric, la care sa se poata adresa pentru autorizatii si taxe, un singur organism de control, „asa cum si Guvernul a propus un singur control, la un moment dat, tuturor agentilor comerciali”, a mai zis Mihaescu.
Tot Mugur Mihaescu a declarat ca asociatia solicita si sa fie schimbata Legii nr. 50 in ceea ce priveste autorizatiile pentru reclama. „Daca scrii ceva pe o fatada, iti trebuie autorizatie de construire ca pe o casa. Sunt niste aberatii legislative care, o data pentru totdeauna, ca suntem in 2013, trebuie definitivate”, a el, amintind ca legea a fost inaintata Ministerului Dezvoltarii, spre a fi modificata, in urma cu doi ani.
Mihaescu a mai aratat in conferinta ca, daca in urma cu sase-opt ani, Centrul Istoric era o afacere de trei milioane de euro, cifra de afaceri a ajuns sa creasca pana in prezent in jurul a 200 de milioane de euro.
Potrivit vicepresedintelui ACCI, in Centrul Istoric exista 200 de spatii, care au 8.000 de salariati iarna si 10.000 vara, iar zona este vizitata saptamanal de circa 100.000 de turisti romani si straini.
In 25 februarie, proiectul privind functionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, care cuprinde regulile in cazul activitatilor de alimentatie publica care se desfasoara intre 15 martie si 15 noiembrie, nu a intrunit numarul de voturi pentru a fi adoptat in CGMB.
Initiativa a fost aprobata de 16 consilieri generali, membri ai PDL si PPDD, in timp ce alti 23 dintre cei prezenti in sala la sedinta CGMB, membri ai USL, s-au abtinut.
Proiectul pentru functionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric cuprinde regulile privind activitatile de alimentatie publica ce se desfasoara intre 15 martie si 15 noiembrie si stabileste ca terasele din aceasta zona sa functioneze pana la ora 4.00.
„Agentii economici care detin terase amplasate in Centrul Istoric Bucuresti in perimetrul delimitat de Bulevardul Regina Elisabeta la nord, Bulevardul I.C. Bratianu la est, Splaiul Independentei la sud si Calea Victoriei la vest, au obligatia ca, la orele 4.00, mobilierul sa fie strans in scopul asigurarii conditiilor necesare efectuarii serviciilor de salubrizare”, se arata in regulamentul supus aprobarii in sedinta de luni a CGMB.
Lansat in dezbatere publica in luna ianuarie, proiectul pentru aprobarea „Regulamentului privind organizarea si functionarea teraselor sezoniere in perimetrul Centrului Istoric Bucuresti” propunea initial ca terasele sezoniere din Centrul Istoric sa functioneze, intre 15 martie si 15 noiembrie, doar pana la ora 22.00, exceptie de la aceasta regula facand terasele din perimetrul delimitat de strazile Lipscani, Bulevardul I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, care ar fi putut functiona pana la ora 24.00 in timpul saptamanii si in weekend pana la ora 1.00.
Edilul sef al Capitalei Sorin Oprescu a declarat, dupa neaprobarea proiectului privind functionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, ca nu negociaza Bucurestiul cu nimeni, precizand ca va face ca acest regulament sa devina functionat incepand cu 1 martie printr-o dispozitie de primar.
Oprescu a mai spus ca nu va introduce pe ordinea de zi a unei viitoare sedinte a Consiliului General acest proiect si va face ca Regulamentul sa devina functional printr-o decizie de primar, in baza atributiilor pe care le are.
Primarul general a precizat ca, inainte cu 10 minute de inceperea sedintei CGMB, a fost anuntat ca proiectul nu va fi votat de consilierii generali, in urma unei „decizii politice”.
„Domnul primar de la Sectorul 3 sustine ca trebuie sa discutam. Eu nu am ce sa discut decat pe lege si i-am explicat ca respect aceasta lege”, a spus Oprescu, inainte de votul care trebuia acordat proiectului.
Primarul Capitalei a mai spus ca ceea ce l-a deranjat pe primarul Robert Negoita a fost faptul ca administratia locala a Sectorului 3 nu incaseaza taxele pentru ocuparea domeniului public pentru localurile si viitoarele terase din Centrul Istoric.