Sari direct la conținut

​Comercianții și activitatea service-urilor auto, scăderi ale afacerilor în iunie / Turismul – unul din motoarele inflației

HotNews.ro
Service auto, Foto: Stockr / Dreamstime.com
Service auto, Foto: Stockr / Dreamstime.com

​Comerțul și activitatea service-urilor auto a scăzut în iunie față de mai 2023, iar comerțul cu mașini a avut un ușor avans, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică.

Activităţile de întreţinere şi reparare a mașinilor au scăzut cu 12,2%, comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule cu 3,7%, iar vânzările de motociclete au avut un recul de 3%. Doar vânzările de mașini au fost pe plus cu 3,4%, mai spune INS.

Hotelierii și agenţiile turistice și-au văzut afacerile în ușoară creștere în iunie, în vreme ce frizeriile/coafurile au avut afaceri mai slabe cu 7%, așa cum și sălile de jocuri și activitățile de jocuri de noroc au scăzut cu circa 3%.

Dacă ne uităm pe totalul primelor 6 luni, lucrurile arată mai bine: comerțul și service-urile auto au încă un un avans solid față de prima jumătate a anului trecut, doar comerţul cu motociclete, piese şi accesorii a scǎzut cu 8,6%.

E drept, serviciile legate de industria ospitalității au crescut cu peste 14% (peste inflație) confirmând ceea ce spunea într-un discurs recent Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE: „Inflația serviciilor este în continuare în creștere, din cauza cheltuielilor „solide” pentru vacanțe și călătorii.

Accor, cel mai mare lanț hotelier din Europa și-a crescut tariful mediu cu 18% în primele șase luni ale acestui an, iar prețul mediu al rezervărilor prin turoperatorul Tui a crescut cu 7%, ceea ce le-a și adus profit pentru prima dată de la pandemie încoace, scrie FT.

În iulie față de iunie 2023, cele mai mari scumpiri în România au fost la biletele de avion, potrivit datelor INS.

Sursa foto: Stockr / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro