Sari direct la conținut

Comisia COVID-19 din Ministerul Sănătății, desființată chiar în zilele când România atingea recordul absolut de cazuri în pandemie

HotNews.ro
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES

Comisia pentru managementul epidemiologic al COVID-19 din Ministerul Sănătății, din care făceau parte 18 medici, unii dintre ei din spitale din linia întâi în pandemie, a fost desființată printr-un Ordin intern consultat de HotNews.ro, aprobat în 27 ianuarie, într-o zi în care România atingea peste 31.000 de noi cazuri de infectare.

Cu doar o zi înainte, în 26 ianuarie, țara noastră atinsese în premieră pragul de 30.000 de cazuri, înregistrând 34.255 de îmbolnăviri – recordul absolut al pandemiei până la acel moment.

Până la momentul desființării, comisia fusese condusă de actualul secretar de stat Adriana Pistol (președinte) și de actualul ministru, Alexandru Rafila (vicepreședinte). Odată cu trecerea lor la conducerea ministerului, Rafila și Pistol ar fi trebuit să lase locul la conducerea comisiei altor medici.

Cine ar fi putut fi succesorul Adrianei Pistol la conducerea comisiei

Comisia pentru managementul epidemiologic al COVID-19 a fost înființată în Ministerul Sănătății la începutul pandemiei și a fost condusă inițial de Adrian Streinu Cercel. În aprilie 2020, el a fost înlocuit la conducerea comisiei de Adriana Pistol.

Rolul comisiei de specialitate este acela de a veni cu propuneri de măsuri sau de a fi consultată înaintea luării deciziilor și adoptării actelor normative care vizează gestionarea pandemiei de către Ministerul Sănătății. În minister există comisii de specialitate care acoperă fiecare specialitate medicală – cardiologie, neurologie, pneumologie, oncologie etc. – formate exclusiv din medici, al căror rol este să vină cu propuneri de măsuri sau să fie consultați în legătură cu deciziile Ministerului Sănătății pe fiecare specialitate medicală în parte.

Potrivit surselor HotNews.ro, o primă variantă luată în calcul după ce Adriana Pistol a devenit secretar de stat și nu mai putea păstra și șefia comisiei a fost venirea la conducerea comisiei a prof. univ. Cristian Vlădescu – profesor în Sănătate Publică, șeful disciplinei de Sănătate Publică de la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara și fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În cele din urmă, această variantă a picat, preferându-se varianta desființării comisiei în plin vârf al valului 5 și tocmai în momentul când țara noastră atinsese recordul absolut de îmbolnăviri zilnice de la debutul pandemiei.

Comisia pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19 din Ministerul Sănătății a fost desființată printr-un Ordin intern aprobat pe data de 27 ianuarie 2022 – Ordinul 185/2022. Ca și în cazul Ordinului prin care fusese modificată ultima dată componența comisiei, în aprilie 2020, nici Ordinul de desființare nu se publică în Monitorul Oficial, ci este vorba despre un ordin intern, care se comunică persoanelor nominalizate în document.

Pe 23 aprilie 2020, Adrian Streinu Cercel a fost înlăturat de la conducerea comisiei, locul său fiind luat de Adriana Pistol, la acel moment directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Adriana Pistol a renunțat la funcția din INSP în decembrie anul trecut, după numirea în funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, fost președinte al Comisiei pentru managementul epidemiologic al COVID-19

Medicii care făceau parte din comisie au fost înștiințați în legătură cu desființarea acesteia prin intermediul unui mesaj primit de la Ministerul Sănătății:

„Stimate doamne / Stimați domni,

Cu deosebit respect vă aducem la cunoștință faptul că, în data de 27 ianuarie 2022, a fost aprobat Ordinul nr. 185/2022 pentru abrogarea unor ordine din domeniul sănătății.

În aceste condiții, Comisia pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19 își încetează activitatea.

Pe această cale dorim să vă mulțumim pentru implicarea și expertiza pe care ne-ați oferit-o în gestionarea pandemiei COVID-19.

De asemenea, apreciem timpul dumneavoastră alocat pentru buna desfășurare a Comisiei în condițiile în care activitatea medicală curentă a fost solicitantă în acest context pandemic.”

Mesajul primit de membrii Comisiei COVID:

Cine erau membrii Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19

Componența Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19, aprobată pe 23 aprilie 2020 prin Ordin al Ministerului Sănătății:

  • Președinte – dr. Adriana Pistol – directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică până în decembrie anul trecut, actual secretar de stat în Ministerul Sănătății
  • Vicepreședinte – Prof. univ. dr. Alexandru Rafila – președintele Societății Române de Microbiologie

Membri:

  • 1. Prof. univ. dr. Dorel Săndesc – medic ATI, presedintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă
  • 2. Prof. univ. dr. Florin Dumitru Mihălțan – medic pneumolog, președintele Societății Române de Pneumologie
  • 3. Dr. Cristian Grasu – medic specialist în medicină de urgență, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății
  • 4. Dr. Simona Pârvu – directorul Institutului Național de Sănătate Publică
  • 5. Conf. dr. Simin Florescu – medic primar boli infecțioase, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București
  • 6. Prof. dr. Victoria Aramă – medic, șef de secţie la Institutul de Boli Infecţioase Prof. dr. Matei Balş din București
  • 7. Conf. Dr. Daniela Pițigoi – medic epidemiolog
  • 8. Prof. univ. Cristian Vlădescu – profesor în Sănătate Publică, șeful disciplinei de Sanatate Publica de la UMF Victor Babeș din Timișoara, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
  • 9. Șef lucrări dr. Virgil Musta – medic și şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara
  • 10. Șef lucrări dr. Silviu Dumitrescu – medic cardiolog, șef de secție la Spitalul Militar Carol Davila din București
  • 11. Prof. Dr. Daniel Coriu – președintele Colegiului Medicilor, medic primar hematologie, directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni.

Membri invitați:

  • 1. Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun – consilier prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale
  • 2. Dr. Dragoș Nicolae Garofil – secretar de stat în Ministerul Sănătății
  • 3. Dr. Amalia Șerban – directorul Direcției de Asistență Medicală și Sănătate Publică din Ministerul Sănătății
  • 4. Dr. Andreea Moldovan – medic primar de boli infecțioase și medic specialist epidemiolog
  • 5. Dr. Casandra Butu – medic primar sănătate publică la Organizația Mondială a Sănătății.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro