Sari direct la conținut

Comisia de control al SRI a primit raspuns de la serviciu: Hexi Pharma nu este "caz de securitate nationala"/ Condrea nu a fost supravegheat

HotNews.ro
Hexi Pharma, Foto: hexi.ro
Hexi Pharma, Foto: hexi.ro

Compania Hexi Pharma nu a constituit „un caz de securitate nationala” pentru SRI, iar reprezentantii acesteia, deci inclusiv Dan Condrea, patronul firmei, nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa, informeaza presedintele Comisiei parlamentare de control al Serviciului Roman de Informatii, Georgian Pop, ca urmare a raspunsului primit la solicitarea in scris formulata luni catre servciu.

„Compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, „un caz de securitate nationala. In speta Hexi Pharma si in cazul particular al domnului Condrea nu au fost intrunite conditiile care sa fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile in care o astfel de solicitare implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati fundamentale. In concluzie, in urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat ca, in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa”, se arata in comunicatul de presa.

Redam intreg comunicatul mai jos:

In baza controlului Comisiei declansat in data de 23.05.2016, va facem cunoscute urmatoarele precizari:

Prin prisma obiectivelor nationale de securitate stabilite de Strategia Nationala de Aparare a Tarii, corelat cu Planul National de Prioritati Informative pe anul 2016, activitatea derulata de Serviciul Roman de Informatii are in vedere, printre alte obiective, si deficientele din sistemul national de sanatate (in cadrul unui obiectiv specific – prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii).

Din aceasta perspectiva, precizam faptul ca problematica infectiilor nosocomiale a retinut atentia Serviciului Roman de Informatii in contextul investigarii unor deficiente sistemice in domeniul sanatatii care favorizau, alaturi de alte consecinte negative, si riscul producerii de astfel de infectii intraspitalicesti.

In activitatile de investigare a amenitarilor pe care le reprezinta infectiile nosocomiale, Serviciul Roman de Informatii a obtinut si valorificat un numar semnificativ de date si informatii (asa cum rezulta din comunicatul de presa anterior al Comisiei, care sintetizeaza controlul efectuat pe problematica infectiilor intraspitalicesti/nosocomiale, in general, si pe cazul HEXI PHARMA, in particular), inclusiv cu privire la activitati ilicite ale mai multor persoane fizice si entitati comerciale, printre care si firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia.

Datele care puneau in evidenta savarsirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmarire penala.

Cu referire clara la solicitarea pe care Comisia a adresat-o Serviciului Roman de Informatii (in ce masura se poate integra cazul Hexi Pharma ca „un caz de securitate nationala”):

Specific, referitor la cazul Hexi Pharma, din verificarile Comisiei a rezultat ca in prezent Serviciul Roman de Informatii este angajat, potrivit legislatiei in vigoare, in cooperarea cu organele de urmarire penala. Aceasta cooperare se realizeaza conform legislatiei in vigoare si cu respectarea conditionarilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR.

Pe de o parte, aceasta situatie exclude competenta Serviciului Roman de Informatii in implementarea masurilor autorizate de magistrati, in cadrul dosarului penal. Pe de alta parte, ulterior informarilor transmise catre organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care sa fundamenteze oportunitatea si legalitatea deschiderii unei noi operatiuni informative la nivelul Serviciului.

In concluzie, la nivelul SRI au fost si sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala (operatiuni informative) in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, ¬un caz de securitate nationala¬.

In ceea ce priveste o alta solicitare a Comisiei noastre, respectiv posibilitatea utilizarii unui mandat de securitate nationala, in acest caz, pentru persoanele implicate si, in particular, pentru dl. Condrea, precizam urmatoarele:

In activitatile Serviciul Roman de Informatii, mandatul de securitate nationala este utilizat proportional cu gradul de manifestare a amenintarilor concrete la adresa securitatii nationale si in situatii in care sunt epuizate posibilitatile de documentare prin alte mijloace si metode specifice activitatii informativ operative. In speta Hexi Pharma si in cazul particular al domnului Condrea nu au fost intrunite conditiile care sa fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile in care o astfel de solicitare implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati fundamentale.

In concluzie, in urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat ca, in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa.

Precizam, spre informarea opiniei publice, ca in cadrul actualului control, Serviciului Roman de Informatii a pus la dispozitia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislatia dupa care se definesc operatiunile informative („cazurile de securitate nationala”).

Reiteram (cum am precizat si in comunicatele de presa anterioare) ca, datorita faptului ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI „prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii” exista operatiuni in desfasurare ( art.7 alin 2 din Hotararea Parlamentului nr. 30/1993) competentele de control si de comunicarea publica ale Comisiei sunt supuse acestor conditionalitati legale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro