Sari direct la conținut

Comisia Europeana a oferit Serbiei statutul de candidat pentru integrarea in Uniunea Europeana cu conditia sa reia discutiile cu Kosovo

HotNews.ro

​Comisia Europeana a propus miercuri acordarea statutului de candidat Serbiei, cu mentiunea ca acesta este conditionat de reluarea dialogului cu Kosovo, titreaza AFP. Autoritatile de la Bruxelles si-au anuntat, de asemenea, intentia de a incepe negocierele de aderare a Muntenegrului.

Propunerea Uniunii Europene este perceputa drept o recompensa pentru eforturile facute de Serbia in directia arestarii criminalilor de razboi sarbi Ratko Mladic si Goran Hadzic, in luna mai, respectiv luna iulie a acestui an.

Propunerea Comisiei Europene vine si cu recomandarea de reluare a dialogului cu Kosovo, stat pe care Serbia si alte cinci tari europene nu il recunosc. Comisia propune „acordarea statutului de tara candidata, tinand cont de progresul realizat pana acum si cu intelegerea ca Serbia sa reia dialogul cu Kosovo si sa avanseze rapid catre implementarea intelegerilor facute pana acum cu buna credinta”.

Belgradul a inceput dialogul cu Pristina in luna martie, sub indrumarile Uniunii Europene, adresand, in principal, problemele ce tin de interactiunea zilnica, precum miscarea marfurilor. In urma discutiilor au fost inregistrate o serie de intelegeri, insa dialogul a fost intrerupt ca urmare a intensificarii tensiunilor din partea de nord a Kosovo, unde traieste o majoritata sarba.

Serbia si-a manifestat dorinta de a obtine candidatura la Uniunea Eurpeana inca din decembrie 2009, sperand sa obtina si o data de incepere a negocierilor. Aceasta hotarare ramane insa sa fie luata in decembrie, fiind necesara o decizie unanima a celor 27 de state membre UE.

Cu ocazia discutiilor pe tema extinderii UE, Comisia a anuntat ca Muntenegru, stat caruia i s-a oferit candidatura anul trecut, este pregatit pentru a incepe negocierile de aderare. Uniunea a felicitat Muntenegrul pentru lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, precum si pentru reformele in directia intaririi rolului Parlamentului si a depolitizarii administratiei publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro