Sari direct la conținut

Comisia Europeană crede că Rusia nu va mai da drumul la gaze către Germania

HotNews.ro
Johannes Hahn, Foto: Comisia Europeana
Johannes Hahn, Foto: Comisia Europeana

Comisia Europeană nu se așteaptă ca gazoductul Nord Stream 1 să fie repornit după întreținerea anuală de 10 zile, care este programată să se încheie joi, a relatat Wall Street Journal, citându-l pe comisarul european pentru buget Johannes Hahn, transmite Reuters.

„Lucrăm pe baza ipotezei că nu va mai intra în funcțiune”, a declarat Johannes Hahn reporterilor din Singapore, potrivit Wall Street Journal.

Comisia Europeană ia în considerare toate scenariile privind fluxurile de gaze către Europa prin conducta rusă Nord Stream 1, inclusiv la posibilitatea ca fluxurile să nu fie reluate joi, când ar trebui să se încheie lucrările de întreținere la conductă, a declarat un purtător de cuvânt, citat de Reuters.

„Lucrăm la toate scenariile posibile și unul dintre scenariile pe care trebuie să le luăm în considerare în planificarea de urgență este posibilitatea ca fluxurile să nu fie reluate”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Comisiei în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Teoria comisarului european pentru buget vine după ce Reuters a relatat luni că gigantul Gazprom a transmis clienților din Europa că nu poate garanta livrările de gaze din cauza unor circumstanțe „extraordinare”, ceea ce a sporit temerile din Europa că Moscova ar putea să nu repornească joi conducta Nord Stream 1.

Gazprom a invocat caz de forță majoră

Gigantul rusesc Gazprom a invocat situație de forță majoră în ceea ce privește livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client important, potrivit unei scrisori din 14 iulie a companiei, consultată luni de Reuters.

În scrisoarea văzută de jurnaliștii de la Reuters se arată că Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești, nu și-a putut îndeplini obligațiile de furnizare din cauza unor circumstanțe „extraordinare” care nu se află sub controlul gigantului energetic.

Gazprom a precizat că măsura de forță majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este afectată de ceva ce nu depinde de ea, a intrat în vigoare începând cu 14 iulie.

O sursă a declarat că scrisoarea se referea la livrările prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare a Germaniei și nu numai.

Invocarea situaţiei de forţă majoră va alimenta tensiunile

Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia și Occident în legătură cu invazia rusă în Ucraina, acțiune pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.

Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni Moscovei, își propune să nu mai folosească combustibili fosili ruși până în 2027, dar dorește ca livrările să continue deocamdată, pe măsură ce se îndepărtează de aprovizionarea cu combustibili din Federația Rusă.

Livrările de gaze rusești au scăzut prin rute majore, inclusiv prin Ucraina și Belarus și prin Nord Stream 1, pe sub Marea Baltică.

Lucrările anuale de întreținere au început pe 11 iulie la Nord Stream 1, cea mai mare conductă care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie reluate pe 21 iulie.

Gigantul rusesc Gazprom a anunțat miercuri, 13 iulie, că nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream, care deservește Europa, precizând că e în imposibilitatea de a confirma că va recupera o turbină germană aflată în reparații în Canada.

Gazprom a invocat probleme și cu o turbină necesară pentru funcționarea gazoductului Nord Stream 1

Canada a trimis luni cu avionul turbina pentru gazoductul Nord Stream 1 în Germania, după ce au fost finalizate lucrările de reparații, a relatat ziarul Kommersant, scrie Reuters.

Se așteaptă ca echipamentul să ajungă în Rusia în jurul datei de 24 iulie, iar lucrările de pregătire vor dura încă trei-patru zile, potrivit ziarului Kommersant.

Cu toate acestea, turbina trimisă în Rusia pentru gazoductul Nord Stream 1 ar trebui să fie folosită abia din luna septembrie, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german al economiei, ceea ce înseamnă că lipsa ei nu poate fi motivul real al scăderii fluxurilor de gaz, transmite Reuters.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro