Sari direct la conținut

Comisia Europeana critica dur proiectul South Stream: Contravine intereselor europene

HotNews.ro

In prezenta premierului Vladimir Putin, compania Gazprom ar urma sa semneze vineri acordul juridic de actionariat cu participantii la proietul South Stream – companiile italiana ENI, francezii de la EdF si germanii de la Wintershall, scrie Kommersant. Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger a avertizat ca proiectul contravine intereselor europene si a amenintat Gazprom ca ar putea sa aiba probleme cu contractele europene.

Documentul stabileste amploarea investitiilor fiecarei intreprinderi si stipuleaza garantii de lansare a conductei. Dar textul a fost elaborat sub o presiune serioasa din partea UE. Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat, fara menajamente, ca proiectul contravine intereselor europene si a amenintat Gazprom ca va avea probleme cu contractele, daca South Stream va crea dificultati gazoductului Nabucco.

UE poate face asta, noteaza cotidianul rus de afaceri: Comisia intentioneaza sa devina in cel mai scurt timp parte cheie in toate negocierile angajate de Europa pe tema gazelor naturale, scrie Kommersant.

Daca Rusia chiar considera ca South Stream „sau orice alta presiune politica asupra Ashabad si Baku” vor determina Europa sa renunte la gazoductul transcaspic si la Nabucco, „personal voi inceta sa mai cred in contractele pe termen lung si ca gazele nu sunt instrument politic”, a acuzat Oettinger. „Rusii ar fi mai avantajati sa detina o cota de 30% pe piata europeana dintr-un volum de 600 mld.mc, decat 40% din 400 mld. mc”, a subliniat Oettinger.

De fapt, comenteaza Kommersant, el a dat de inteles partii ruse ca Europa este dispusa la o crestere a importurilor de gaze rusesti numai in cazul in care ponderea Gazprom pe piata energetica a UE si, implicit, dependenta Uniunii de resursele energetice rusesti, vor scadea. Iar fara constructia gazoductului transcaspic, acest lucru este imposibil.

Nu este pentru prima data cand Oettinger lanseaza astfel de atacuri asupra partii ruse. Dar este pentru prima data cand Oettinger si-a permis ceea ce nu si-a permis niciodata Europa – sa exercite presiuni nu numai asupra Gazprom, dar si a partenerilor lui europeni la South Stream, potrivit sursei citate. Comisarul a subliniat ca stie de semnarea de maine a documentelor pentru South Stream. Si imediat a adaugat ca, personal, nu are dubii in privinta realizarii acestui proiect: „Este prea costisitor sa trasezi o conducta prin Marea Neagra” (partea maritima este evaluata la 10 mld.euro, intregul proiect la 15,5 mld.euro).

Afirmatiile lui Oettinger nu au fost comentate de Gazprom, EdF, Wintershall sau ENI. In loc de raspuns, Ministerul rus al energiei a anuntat ca in aceasta toamna, probabil la Astrahan, Rusia intentioneaza sa convoace o conferinta a tarilor caspice, pentru a dezbate problema statutului Marii Caspice, detaliu de care depinde soarta gazoductului transcaspic. La reuniune vor participa inclusiv responsabili ai partenerilor Moscovei la South Stream.

„Ni se da de inteles ca gazoductul transcaspic va apare in orice situatie, iar realizarea sau nu, in aceste conditii, a South Stream, devine deja problema noastra si numai a noastra”, spune directorul Rusenergy, Mihail Krutihin. Deocamdata, asistam la un simplu schimb de replici, „dar riscul ca South Stream sa fie inghetat sau nefinalizat din dorinta ferma a Europei de a lansa conducta alternativa se mentine”. Pe e alta parte, afirma expertul, renuntarea la South Stream si lansarea Coridorului sudic va insemna pentru Rusia o crestere a dependentei sale de tranzitul prin Ucraina, iar daca „astazi Moscova dicteaza Kievului, situatia se va schimba cu 180%” in viitor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro