Comisia Europeană deschide o anchetă pentru a vedea în ce mod folosirea Facebook și Instagram îi afectează pe copii
Comisia Europeană a deschis joi o anchetă oficială pentru a vedea în ce fel aplicațiile din grupul Meta contribuie la apariția dependenței în rândul minorilor care folosesc în UE aceste rețele. Sunt vizate și obligațiile pe care aplicațiile le au pentru a dezvolta proceduri de verificare a vârstei user-ilor.
Îngrijorările țin de faptul că sistemele dezvoltate de Facebook și Instagram, datorită algoritmilor complecși, pot să-i facă pe minori dependenți de aceste rețele unde ajung să petreacă ore întregi pe zi.
Procedura formală deschisă joi împotriva acestor rețele vizează posibile încălcări ale regulamentului Digital Services Act (DSA) și își propune să analizeze dacă minorii pot deveni dependenți de aceste aplicații. Se va încerca să se răspundă la întrebări precum: Meta a dezvoltat intenționat interfețele online, astfel încât să exploateze slăbiciunile și lipsa de experiență ale minorilor care ajung să nu se mai poată „dezlipi” de Facebook și Instagram?
O altă temă a anchetei ține de faptul că minorii nu trebuie să aibă acces la conținut care i-ar putea afecta emoțional, iar pentru ca acest lucru să se concretizeze, trebuie să existe mecanisme prin care vârsta tinerilor să fie verificată. Se va clarifica în cadrul investigației dacă aceste mecanisme sunt eficiente.
Reamintim că Facebook și Instagram au fost desemnate ca fiind „platforme online foarte mari” (Very Large Online Platforms), ca parte a Digital Services Act și trebuie să respecte o serie de obligații impuse de regulamentul DSA, dat fiind că au un număr foarte mare de useri în UE.
Comisia a deschis o anchetă la sfârșitul lunii aprilie împotriva Facebook și Instagram, pe motiv că nu au luat suficiente măsuri de luptă împotriva răspândirii dezinformării.
CE a deschis anterior două investigații care vizează TikTok, dintre care una a determinat populara aplicație să suspende o funcție controversată care recompensa utilizatorii pentru timpul petrecut în fața ecranelor. Evident că o astfel de funcție contribuia la instalarea dependenței.
La începutul lunii martie a fost lansată o procedură împotriva gigantului chinez AliExpress, bănuită fiind că nu a combătut suficient vânzarea pe platformă a produselor periculoase, cum ar fi medicamentele contrafăcute.