Comisia Europeana investigheaza ordonanta de urgenta a Guvernului privind regenerabilele
Directia Generala pentru Concurenta a Comisiei Europene a demarat o procedura preliminara de investigare a prevederilor Ordonantei de Urgenta privind schema de sprijin a producatorilor de energie regenerabila, dupa ce a fost notificata de Asociatia Romana a Industriei Fotovoltaice (RPIA), care denunta faptul ca masurile continute in actul normativ adoptat de Guvern sunt „neclare, abuzive si neconstitutionale”, blocand in totalitate sectorul de energie regenerabila din Romania.
Intr-un comunicat remis HotNews.ro, RPIA precizeaza ca „analizeaza in prezent toate caile legale disponibile, atat nationale cat si international, pentru stoparea Ordonantei de Urgenta 57/2013”, apreciind ca prevederile acesteia „distorsioneaza piata de energie electrica in general, prin introducerea de exceptii, restrictii, prevederi confuze si retroactive”.
Ordonanta de Urgenta 57/2013 privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi a fost publicata in Monitorul Oficial, in seara zilei de 7 iunie, cu modificari majore fata de proiectul initial. De exemplu, a fost introdusa o prevedere potrivit careia nu va beneficia de certificate verzi energia produsa in centrale electrice fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, erau in circuitul agricol.
De asemenea, nu se vor mai acorda certificate verzi pentru „cantitatile de energie electrica livrate suplimentar de unitatile dispecerizabile fata de cantitatile de energie electrica din notificarile fizice orare transmise de producatorii de energie electrica din surse regenerabile la operatorul de transport si sistem”.
Ordonanta prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face esalonat pana cel tarziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se stabileste de ANRE.
Comunicatul Asociatiei Industriei Fotovoltaice din Romania – RPIA:
„In urma publicarii Ordonantei de Urgenta 57/2013 pentru modificarea Legii 220/2008 privind schema de ajutor cu certificate verzi, Romanian Photovoltaic Industry Association – RPIA isi exprima ingrijorarea privind masurile neclare, abuzive si neconstitutionale ce blocheaza in totalitate sectorul de energie regenerabila din Romania.
Asociatia noastra si-a aratat disponibilitatea pe intreg parcursul procesului de dezbatere publica de a veni cu solutii constructive, benefice pentru toti participantii la piata de energie electrica. Din pacate, Guvernul, in mod constant, a ignorat toate propunerile noastre, ale celorlalte asociatii de profil si in general ale intregii industrii de energie regenerabila.
Prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Ordonantei de Urgenta 57/2013 nu numai investitorii, ci si consumatorii finali sunt prejudiciati. Desi acestora din urma li s-a creat impresia utopica a protectiei ce le va fi asigurata prin masurile anticipate, in realitate prevederile adoptate distorsioneaza piata de energie electrica in general, prin introducerea de exceptii, restrictii, prevederi confuze si retroactive.
Desi consideram in continuare ca dialogul constructiv este cea mai buna cale de a identifica solutii eficiente pentru un sector ce trebuie dezvoltat in Romania, cel al energiei electrice din surse regenerabile, integrandu-l in mixul energetic national, nu putem ramane pasivi la un asemenea act normativ si la efectele pe care acesta le-a produs deja.
In acest sens, asociatia noastra a notificat Directia Generala Concurenta (DG Competition) a Comisiei Europene prin care am expus intentia Guvernului de implementa masuri cu un caracter distorsionant pentru piata de energie electrica. Urmare a notificarii noastre, DG Competition a informat RPIA in data de 13 iunie 2013 ca s-a demarat o procedura preliminara de investigare a masurilor continute in actul normativ propus de Guvern.
Mai mult, RPIA analizeaza in prezent toate caile legale disponibile, atat nationale cat si international, pentru stoparea Ordonantei de Urgenta 57/2013. Consideram ca este de datoria noastra profesionala, dar si civica, de a reactiona impotriva unui act normativ ce impacteaza negativ un sector extrem de important pentru Romania, sector ce a adus cele mai multe investitii directe in economie in anul 2012, ca de altfel la nivel global in ultimii patru ani.
Speram ca urmare a demersurilor noastre Guvernul Romaniei va intelege, intr-un final, ca nu se pot lua astfel de decizii fara studii serioase si fundamentate, care sa prevada efectele pe termen scurt, mediu si lung pentru Romania si pentru toti participantii la piata de energie electrica.
RPIA va ramane in continuare un partener de dialog corect pentru institutiile si autoritatile din Romania. Suntem convinsi ca simtul ratiunii si interesul colectiv vor prevala asupra convingerilor si parerilor individuale, dar care pot fi impuse majoritatii datorita unei conjuncturi temporare”.