Sari direct la conținut

Comisia UE, „ingrijorata” de evolutiile din Justitia romana

Evenimentul Zilei

Comisarul european pentru multilingvism, romanul Leonard Orban, atrage atentia asupra Justitiei si a problemelor din domeniul concurentei.

Domnule comisar, cum este perceput in Comisia Europeana razboiul declansat intre Departamentul National Anticoruptie, pe de-o parte, si Ministerul Justitiei, condus de Tudor Chiuariu, de cealalta?

Tot ce pot sa va spun in mo-mentul de fata este ca, pe chestiuni legate de evolutii de politica interna, Comisia Europeana nu doreste in niciun fel sa comenteze.

Pe de alta parte, tinand cont de faptul ca Romania este inca subiectul mecanismelor de cooperare si verificare in domeniul justitiei, este normal ca evolutia in acest domeniu sa fie urmarita cu maxima atentie de Comisia Europeana.

Romania mai are inca de indeplinit cateva conditionalitati in aceasta privinta si, in cazul in care evolutiile nu vor fi pozitive, Comisia nu va ezita in niciun fel sa ia deciziile de rigoare, deciziile negative…

Dar, desigur, e devreme sa vorbim despre aceasta chestiune. Intre timp, Comisia urmareste – si nu va ascund – cu o anumita ingrijorare aceste dispute.

Comisia a demarat recent doua anchete vizand privatizarile Tractorul Brasov si Petrotub Roman, pentru a vedea daca au fost respectate regulile europene privind libera concurenta. Ce inseamna aceste investigatii, care este mesajul Comisiei in aceasta privinta?

Mesajul este foarte clar. In domeniul aplicarii dreptului comunitar, intransigenta Comisiei este maxima, iar flexibilitatea zero.

Vorbim despre (concurenta – n.r.) un domeniu de competenta exclusiva a Comisiei Europene si de aceea asigurarea unui mecanism de informare prealabila si a unei transparente totale este absolut necesara.

Sper ca autoritatile romane – atat cele care lanseaza anumite procese, cele care pun in aplicare si cele care urmaresc, in cazul de fata, Consiliul Concurentei – sunt in masura sa puna si sa indeplineasca aceste conditionalitati.

Pentru ca, altfel, netransmitandu-se la timp informatiile necesare pe diferitele cazuri, exista riscul sa se ajunga la neintelegeri, sa se creeze confuzii si, in unele cazuri, sa se lanseze proceduri de incalcare a Tratatului comunitar.

Deci, din acest punct de vedere, vreau inca o data sa subliniez ca problemele de concurenta si de ajutor de stat sunt foarte importante si este esentiala colaborarea in acest domeniu cu Comisia Europeana.

Marja de manevra pe aceste domenii nu exista, pentru ca aplicarea aquis-ului comunitar, a principiilor deplinei concurente si evitarea acordarii de ajutor de stat sunt lucruri de la care Comisia nu face nici cea mai mica derogare, nici cea mai mica exceptie.

CLAUZA PE AGRICULTURA

„Exista riscuri sa se reduca sumele pentru fermieri”

Dle Orban, cat de mari sunt problemele de absorbtie a fondurilor de la UE? Pierdem bani europeni pentru ca nu ne-am facut treaba?

Aici raspunsul este nuantat…

Daca vorbim despre fondurile de preaderare, despre fondurile PHARE, ISPA si SAPARD, care vor continua sa vina pana in 2008, putem face o evaluare.

Daca la PHARE putem vorbi de o rata de absorbtie inalta, la SAPARD de o rata medie, la ISPA, inca mai sunt dificultati, dar lucrurile se imbunatatesc vizibil.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste fondurile structurale si de coeziune – deci fondurile postaderare – este inutil sa vorbim in momentul de fata de o rata de absorbtie scazuta pentru ca banii de-abia au inceput sa soseasca.

Sigur, mai exista o problema foarte importanta: decizia pe care o va lua Comisia, undeva in luna noiembrie, privind reducerea sau nu a fondurilor pentru platile directe acordate femierilor.

Nici aici nu putem inca sa spunem ca s-au pierdut banii, pentru ca inca nu s-a luat decizia. Exista riscuri sa se reduca sumele, dar este prematur sa afirmam ca se vor pierde sau nu se vor pierde bani.

Agenda initiala de la Bruxelles prevedea adoptarea acestei decizii la inceputul lui octombrie… De ce aceasta amanare? Cum o putem interpreta?

Nu, n-o interpretati in niciun fel… Este vorba despre o situatie foarte complexa in Romania, de peste un milion de tarani care vor beneficia de plati directe.

In conditiile acestea, evaluarea pe care o face Comisia Europeana pentru a determina daca autoritatile sunt sau nu sunt pregatite sa gestioneze aceste fonduri in conditii de totala siguranta a durat mai mult decat era prevazut initial.

Un articol de Calin Stoica-Diaconovici

Integral in Evz

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro