Comorile ascunse de pe afișul Electric Castle
Electric Castle anunță o ediție foarte generoasă muzical, programul celor 5 zile de festival include nu mai puțin de 300 de artiști. Dincolo de numele notorii pe care cu toții ne dorim să le vedem, am fost curioși să ascultăm și alte nume din program, pentru a descoperi cu ce au convins pentru a fi confirmați pe afișul celui mai bun festival de dimensiuni medii din Europa. Spoiler alert! Afișul festivalului conține multe „comori ascunse”, pe câteva dintre ele vi le recomandăm chiar noi.
Cu artiști invitați din 24 de țări, nu e nicio surpriză să descoperi în line-up un muzician tocmai din Niger. Mdou Moctar, numit și „Jimi Hendrix din Sahara”, este acum cunoscut în toate colțurile lumii, dar începuturile lui au fost foarte modeste. Ritmurile sale psihedelice și versurile în limba tamasheq transced orice barieră, transmițând energie pozitivă. Mdou nu știe teorie muzicală și nici măcar nu învață propriile piese, pentru el improvizația e totul, ceea ce face show-urile sale unice.
Pentru „cunoscători”, Yves Tumor ar părea un nume ciudat plasat în lista noastră, dar suntem siguri că publicul larg din România îi va remarca cel mai probabil talentul la Electric Castle. Artistul își fascinează atât fanii, cât și colegii de breaslă prin mixul antrenant de muzică electronică, rock, pop, funk, lo-fi și chillwave. E un artist foarte spontan când e pe scenă, ceea ce îl include în lista noastră de muzicieni ce trebuie văzuți live, neapărat.
A.A. Williams ne-a cucerit de la primele piese descoperite, o combinație de post-rock, folk, goth și metal, ceea ce face foarte puțin probabil să o auziți vreodată la un radio comercial. Dar muzica ei e foarte profundă și creează o atmosferă aparte, probabil că organizatorii Electric Castle o vor programa pe una dintre acele scene „ascunse” la umbra castelului, cu care se potrivește foarte bine ca stare. Artista cântă la pian, chitară și violoncel și are deja două albume lansate.
Deși s-au format în Amsterdam, Altin Gün promovează muzica anatoliană, căreia îi adaugă ritmuri folk și rock. Primul lor album, „On”, din 2018, a fost nominalizat la Premiile Grammy, la categoria Best World Music Album. Am fost surprinși să descoperim în social media cât de mulți fani au în România, deși vin abia acum, pentru prima dată, aici. Au un album nou-nouț, „Yol”, deci fanii vor fi cu atât mai fericiți să-i întâlnească.
Britanicii Squid sunt la început de carieră, dar și-au făcut deja un renume prin influențele avangardiste pe care le aduc muzicii rock. Albumul lor de debut, „Bright Green Field”, reprezintă apogeul stilului lor netradițional, îmbinând jazz, funk, krautrock, dub și punk.