Sari direct la conținut

Compania Romgaz este membra, alaturi de Gazprom si alte companii europene de gaz, a unei structuri mai putin cunoscute a ONU

HotNews.ro

Gazprom face parte dintr-o structura secreta a Natiunilor Unite care reuneste mai multe companii europene, printre care si Romgaz, se arata intr-o stire publicata saptamana trecuta, in exclusivitate, de Fox News. HotNews.ro a contactat Romgaz pentru a afla mai multe amanunte despre aceasta structura numita Gas Centre si despre care Fox News spune ca functioneza de 20 de ani. Romgaz a raspuns ca, intr-adevar, este membru al acestei organizatii, avand ca beneficii accesul la informații, studii, baze de date şi la alte documente elaborate de către UNECE Gas Centre. Romgaz a precizat ca exista o parte confidentiala a bazei de date, aceasta fiind accesibilă numai companiilor membre, informațiile respective constituind proprietate a acestora. Contribuţia financiară anuală a Romgaz la această organizație este de 10.400 euro.

  • Romania, membru fondator al UNECE Gas Centre

În ianuarie 1994, Echipa de Lucru în Domeniul Gazelor (Working Party on Gas) a Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa (United Nations Economic Commission for Europe) a aprobat programul de cooperare tehnică „Promovarea şi dezvoltarea unei industrii de gaze pe principii de piaţă în economiile aflate în tranziţie”. Acest program – mai bine cunoscut ca UNECE Gas Centre – şi-a început activitatea la 1 mai 1994, România fiind membru fondator şi reprezentată până în anul 2000 de fosta regie autonomă Romgaz R.A. şi societatea S.N.G.N. ROMGAZ S.A. În urma restructurării societăţii, România a fost reprezentată în 2001 de ANRGN (Autoritatea Naţională de Reglementare Gaze Naturale), urmând ca din 2002 România să fie reprezentată de o companie de gaze (conform statutului Centrului de Gaze). Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat prin hotărârea nr. 3/2002 din 21.02.2002 ca Romgaz să devină membră a Centrului de Gaze. Practic, Romgaz, în actuala formă de organizare, este membră a UNECE GAS Centre din anul 2002, precizeaza compania.

  • Principalele activitati ale Gas Centre: Schimbul de informatii

Comisia Economică pentru Europa de pe lângă Naţiunile Unite iniţiază măsuri şi participă la facilitarea de acţiuni concertate pentru a ridica nivelul activităţii economice în Europa şi pentru a menţine şi întări relaţiile economice ale ţărilor europene atât între ele cât şi cu alte ţări din lume, sustine Romgaz. Potrivit acestuia, Comisia realizează investigaţii şi studii pe probleme economice şi tehnologice în ţările membre ale Comisiei. De asemenea, realizează colectarea, evaluarea şi diseminarea de informaţii economice, tehnologice şi statistice pe care Comisia le consideră necesare.

Activităţile Centrului de Gaz sunt axate pe:

  • Schimbul de informaţii şi date între companiile membre cu privire la pieţele de gaze şi industria de gaz şi în special între companiile cu experienţă în condiţiile de piaţă liberă şi companii din ţări cu o economie în tranziţie;
  • Schimbul de informaţii şi opinii între industria gazelor naturale, Comisia Economică pentru Europa şi autorităţi guvernamentale pe probleme de politici în domeniu;
  • Promovarea intereselor industriei de gaze;
  • Oferirea unei platforme pentru discuţii pe teme de interes şi dezvoltare de politici;
  • Cooperarea în interesul industriei de gaze cu alte agenţii/organizaţii internaţionale (IGU, EU, WEC, IEA, Banca Mondială etc.).
  • 20 de membri, printre care Gazprom, KazMunaiGaz si SOCAR

Programul este extra-bugetar şi finanţat de circa 20 de companii gazeifere, de stat şi private: AFTIQUIA GAZ (Maroc) – BOTAS Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) – EDF (Franța) – EDISON (Italia) – Egyptian Natural Gas Holding Company (AGEA) (Egipt) – Eni Gas and Power (Italia) – GAIL (India) – Gas Natural FENOSA (Spania) – GAZNAT (Elveţia) – Gazprom (Rusia) – GDFSUEZ (Franţa) – KazMunaiGaz (Kazahstan) – MOL / FGSZ Ltd. (Ungaria) – NJSC Naftogaz / UKRTRANSGAS AC (Ucraina) – OMV Gas & Power GmbH (Austria) – PLINACRO (Croaţia) – ROMGAZ (România) – PLINOVODI (Slovenia) – SOCAR (Azerbaidjan) – SRBIJAGAS (Serbia) – STEG (Tunisia) – SWISSGAS (Elveţia).

Toate activităţile Centrului de Gaze sunt întreprinse de personalul Centrului de Gaze împreună cu companiile – membre. Programul anual este executat prin diverse mijloace cum ar fi grupuri de lucru (task forces), seminarii, conferinţe şi misiuni tehnice de consultanţă. Transferul de date şi informaţii este asigurat prin intermediul bazei de date a Centrului de Gaze. Partea confidenţială a bazei de date este accesibilă numai companiilor membre, informațiile respective constituind proprietate a acestora, mai arata Romgaz.

Activităţile Centrului de Gaze sunt evaluate cu regularitate de către personalul centrului şi companiile membre. Personalul Centrului de Gaze elaborează în mod continuu o bază de date prin culegerea de date referitoare la cele mai importante aspecte de interes pentru jucătorii din industriile de gaze care funcţionează pe principii de piaţă şi pentru economii în tranziţie. Beneficiile Romgaz ca şi membru la aceasta organizație constau în accesul la informații, studii, baze de date şi la alte documente elaborate de către UNECE Gas Centre, precum şi posibilitatea de a participa activ la elaborarea acestora şi de a avea un contact direct cu specialiști în domeniu din alte companii de profil, a mai precizat Romgaz.

Contribuţia financiară anuală a societăţii la această organizație este de 10.400 euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro