Sari direct la conținut

Companiile energetice avertizeaza: Noile taxe vor duce la reducerea investitiilor in Romania

HotNews.ro

Companiile de distributie a energiei electrice si gazelor naturale considera ca introducerea unor taxe suplimentare va avea un impact negativ in domeniul energetic. „Aceasta va conduce la o scadere a investitiilor in retelele de distributie si, in acelasi timp, va pune in pericol viitoarele planuri de privatizare, in special cele avute in vedere pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Reprezentantii asociatiei mai spun ca decizia introducerii unor noi taxe a fost luata fara sa fie consultati operatorii din piata.

Reamintim ca Ministerul Finantelor a elaborat 3 proiecte de ordonante privind introducerea unor taxe speciale in sectorul energetic.Una dintre taxe este pe monopolul natural. Este o taxa pe care o vor suporta transportatorii si distribuitorii de gaze si energie electrica, adica Transgaz, Transelectrica, E.On, GDF Suez, Enel, CEZ. Exceptie fac doar cei care au mai putin de 100.000 de clienti. Taxa se aplica pe fiecare MWh si variaza intre 0,45 lei/Mwh si 1,7 lei/MWh, in functie de serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.

„Desi stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri si a legislatiei in domeniu a fost mereu declarata ca fiind o prioritate pentru autoritatile romane, intentia acestora de a introduce o noua taxa suplimentara pentru activitatea de distributie a gazelor naturale si energiei electrice contravine flagrant acestui principiu”, se arata in comunicatul de presa.

Reprezentantii ACUE mai spun ca in acest moment analizeaza consecintele unei astfel de decizii care va avea un impact semnificativ asupra capacitatii financiare a companiilor.

„Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la baza o premisa gresita deoarece tarifele de distributie sunt tarife reglementate. In acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul ca ANRE, ca institutie a statului, are in atributii controlul costurilor activitatii de distributie. Ca urmare, operatorii din sector, indiferent ca activeaza in industria gazelor naturale sau in domeniul energiei electrice, nu au cum sa beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distributie ca urmare a liberalizarii pietei. Astfel de profituri conjuncturale pot fi , eventual, obtinute de catre producatori, in anumite conditii”, se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, toate companiile din domeniul distributiei de gaze naturale si energie electrica au semnat cu statul roman contracte de concesiune a activitatii in baza carora statul incaseaza redevente. In aceste conditii, se poate considera ca distribuitorii de energie electrica si gaze naturale ar urma sa fie supusi unei duble taxari, atat prin plata redeventelor cat si prin aplicarea noii taxe pe care Guvernul intentioneaza sa o introduca, mai spun reprezentantii ACUE.

Printre membrii ACUE se numara E.On, GDF Suez Energy, Enel, CEZ si Electrica Furnizare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro