Companiile energetice raman in administrarea Departamentului pentru Energie
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta privind infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. In forma initiala, proiectul prevedea preluarea de catre Ministerul Economiei a controlului asupra companiilor energetice. Departamentul pentru Energie a precizat dupa sedinta de Guvern ca in forma adoptata, Ordonanta de Urgenta nu vizeaza activitatea de administrare a societatilor de stat din sectorul energetic, activitate care ramane in integralitate in responsabilitatea Departamentului pentru Energie.
Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, actul normativ da posibilitatea delegarii catre Ministerul Economiei a responsabilitatii privind adoptarea strategiilor de privatizare a companiilor de stat, indiferent de ministerele de care apartin acestea.
„OUG in cauza vizeaza posibilitatea de delegare catre Ministerul Economiei de la toate institutiile publice cu activitati in domeniul administrarii de societati de stat a responsabilitatii privind adoptarea strategiilor de privatizare si monitorizarii implementarii proceselor de privatizare. Aceasta posibila delegare urmeaza sa se stabileasca prin viitoare, posibile hotarari de Guvern pentru fiecare caz in parte”, se precizeaza in comunicat.
Proiectul a fost initiat de Ministerul Economiei si a fost supus dezbaterii publice in luna martie, imediat dupa investirea Guvernului Ponta 3. Proiectul prevedea ca va fi infiintat Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, in subordinea Ministerului Economiei, prin care acesta sa preia atributiile Departamentului pentru Energie asupra companiilor energetice. Si nu numai. Ministrul transporturilor, Dan Sova, a spus atunci ca Ministerul Economiei se va ocupa si de privatizarea CFR Marfa. Dan Sova a declarat ca si listarea a 14% din actiunile Portului Constanta va fi realizata de Ministerul Economiei. De altfel, nota de fundamentare a proiectului arata un plan mult mai amplu: Ministerul Economiei sa se ocupe de privatizarea oricarei companii de stat, indiferent de domeniu, prin crearea unei superstructuri de privatizare- un nou FPS.