Concurs de eseuri pentru liceeni cu tema „Antisemitism și Holocaust în România”
Complexul Educațional LAUDE-REUT, sub umbrela Ambasadei Germaniei la București, a Ambasadei Statului Israel la București, a Ambasadei S.U.A. la București și a Institutului Național de Studierea Holocaustului Elie Wiesel organizează Concursul de eseuri ”Adevăr și memorie. Antisemitism și Holocaust în România”, adresat liceenilor, profesorilor, dar și studenților.
„Concursul a fost gândit în contextul în care, în urma unor voxuri facute de elevii noștri, am constatat că multe persoane din generația tânără nu au auzit despre Holocaust”, au precizat reprezentanții Laude-Reut.
Acest proiect al elevilor a fost realizat în luna decembrie contextul în care, în luna noiembrie a anului trecut, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru de la liceu și învățământ profesional.
Potrivit unui comunicat, concursul se desfășoară în perioada 1 – 28 februarie 2022 și se adresează următoarelor categorii:
a)elevi, clasele IX-XII;
b)cadrele didactice, specialitatea istorie, socio-umane, limba română, limbi moderne;
c)studenți ai facultăților cu profil istorie, socio-umane de la Universitățile din România.
Tematica concursului:
- Învățăminte ale istoriei – predarea Holocaustului.
- Abordări metodologice la lecția de istorie privind Holocaustul.
- Modalități de combatere a extremismului și antisemitismului la lecția de istorie.
- Atitudini față de extremism și antisemitism în viața de toate zilele.
Eseul trebuie să cuprindă 300 de cuvinte și să fie trimis până pe 28 februarie împreună cu formularul de înscriere.
Vor fi desemnați, în ordinea descrescătoare a punctajului câte cinci câștigători (un premiu I, un premiu II, un premiu III, două mențiuni) pentru fiecare dintre grupurile menționate în cadrul categoriilor de la grupul-țintă. Toți participanții vor primi diplome de participare.
Eseurile vor fi publicate într-o lucrare de tip mărturie dedicată comemorării a 1700 de ani de istorie și cultură evreo-germană (321-2021).