Sari direct la conținut

Conflictul georgian nu are impact asupra proiectului Nabucco, potrivit sefului consortiului

HotNews.ro

Conflictul din Georgia „nu are impact” asupra planurilor de construire a gazoductului Nabucco, ce va lega regiunea caspica de Europa, evitind teritoriul rus, a declarat vineri seful consortiului insarcinat cu construirea conductei, relateaza AFP.

Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, Reinhard Mitschek se arata optimist. „Conflictul nu are consecinte asupra calendarului nostru, care prevede intrarea in functiune a gazoductului in 2013”, a spus el. „Exista suficient timp pentru rezolvarea problemelor politice. (…) Urmarim situatia indeaproape, dar preferam sa nu comentam problemele politice”, a adaugat seful consortiului, potrivit editiei electronice a cotidianului. Constructia conductei ar trebui sa inceapa in 2010.

„Daca ne uitam in urma, intotdeauna am avut un parteneriat pe termen lung si stabil cu companiile ruse din domeniul energiei si nu ne indoim ca lucrurile vor ramine astfel. Rusia, regiunea Caspica si Europa au multe legaturi comune: fiecare avem de oferit ceva celorlalti”, a mai spus Mitschek, citat de NewsIn.

Construit de grupurile austriac OMV, ungar MOL, roman Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE, acest proiect paneuropean, conceput pentru a diminua dependenta Europei fata de gazul rus, va transporta gaz de la Marea Caspica spre Austria traversind Turcia si Balcanii, pe o lungime de 3.300 de kilometri. Una dintre ramurile sale ar trebui sa porneasca de la frontiera turco-georgiana.

Intrebat daca Nabucco nu devine inutil prin constructia proiectului ruso-italian South Stream, destinat sa deserveasca aproximativ aceleasi piete, Mitschek a dat asigurari ca „cele doua proiecte nu sunt concurente”, din cauza „cresterii puternice a cererii europene de gaz in urmatorii 20 de ani”.

„Faptul ca avem deja contracte pentru intreaga productie inca din prima zi, in 2013, arata cit de mare este cererea”, a spus Mitschek. „Productia europeana de gaz scade, deci vom avea nevoie de mai multe proiecte si rute suplimentare. Nu se pune problema unei alegeri intre South Stream si Nabucco, vom avea nevoie de amindoua”.

Ambele consortii prevad furnizarea unor volume de 30 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro