Sari direct la conținut

Congresmeni americani în Taiwan pentru "a reafirma sprijinul Statelor Unite"

HotNews.ro
Capitoliul din Washington DC, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Capitoliul din Washington DC, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Doi deputaţi americani au sosit miercuri în Taiwan, în semn de sprijin, după recentele alegeri prezidenţiale sub presiunea constantă a Beijingului câştigate de Lai Ching-te pe insula autonomă, scrie AFP, citat de Agerpres.

Aleşii Ami Bera şi Mario Diaz-Balart, copreşedinţi ai Congressional Taiwan Caucus, au sosit miercuri la Taipei, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul lui Bera.

Ami Bera este un democrat din California, în timp ce Mario Diaz-Balart este un republican din Florida.

„În timpul vizitei lor, reprezentanţii se vor întâlni cu înalţi oficiali guvernamentali şi şefi de companii”, a continuat textul.

„Obiectivul acestei călătorii este de a reafirma sprijinul Statelor Unite pentru Taiwan în urma alegerilor democratice care s-au derulat cu succes acolo, de a-şi exprima solidaritatea în angajamentul lor comun faţă de valorile democratice şi de a explora oportunităţile de consolidare a puternicelor relaţii economice şi de apărare dintre Statele Unite şi Taiwan”, potrivit comunicatului.

Este a doua vizită a unei delegaţii americane în acest an şi are loc după ce Nauru, o mică naţiune din Pacific, a declarat că rupe relaţiile diplomatice cu Taiwan pentru a stabili legături cu China.

După acest anunţ neaşteptat, intervenit la doar câteva zile după alegerile prezidenţiale din Taiwan, înseamnă că doar 12 state, printre care şi Sfântul Scaun, mai recunosc în prezent oficial Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră una dintre provinciile sale, de reunificat cu forţa dacă este necesar.

Alegerile prezidenţiale din insulă au fost câştigate la începutul lui ianuarie de Lai Ching-te, din Partidul Democrat Progresist (DPP), pe care China îl descrie drept „separatist”. Beijingul a avertizat înainte de ziua alegerilor că victoria sa va aduce „război şi declin” Taiwanului.

China şi-a intensificat presiunea militară în ultimii ani, desfăşurând aproape zilnic avioane de luptă şi nave în jurul insulei.

Luni, Ministerul Apărării din Taiwan a raportat un record de şase baloane chineze care au zburat în jurul Taiwanului în weekend, dintre care unul care a zburat direct deasupra insulei.

Anunţul făcut de Nauru a aruncat o umbră asupra vizitei de săptămâna trecută a unei delegaţii informale trimise de administraţia preşedintelui american Joe Biden pentru a-l felicita pe Lai Ching-te.

Deşi Taiwanul nu este recunoscut diplomatic de Statele Unite, Washingtonul rămâne cel mai puternic aliat al său şi principalul său furnizor de arme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro