Consiliul Concurenței verifică 12 grupuri bancare pentru un posibil cartel în privința acordării crediitelor – Bogdan Chirițoiu
Inspecțiile Consiliului Concurenței privind o posibilă înțelegere de tip cartel asupra acordării creditelor au vizat 12 grupuri bancare, a declarat luni președintele instituției Bogdan Chirițoiu. Acesta a afirmat că inspecțiile au durat trei zile, timp în care au fost adunate dovezi. Băncile sunt suspectate că au avut înțelegeri asupra modului în care se calculează scorul de credite, fapt ce a dus la blocarea accesului unor clienți.
Ridicarea documentelor care ar putea reprezenta dovezi a fost făcută cu mandat judecătoresc. În funcție de acestea, dar și de modul în care vor colabora băncile implicate, anul viitor ar putea exista deja un rezultat al investigației, a mai afirmat Chirițoiu.
- UPDATE 2 Asociația Română a Băncilor a reacționat printr-un comunicat de presă spunând că aceata și băncile membre au o conduită conformă normelor de concurență. Potrivit ARB, „la nivelul comunității bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență prin intermediul căruia participanții și-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfășurarea activităților, de un comportament onest și conform cu prevederile legale aplicabile în domeniul concurenței. Acest ghid acoperă activitățile desfășurate în cadrul Asociației și prin adoptarea acestuia se încurajează un mediu concurențial efectiv în sectorul financiar-bancar”.
- „Instituțiile de credit au datoria de a utiliza prudențial bazele de date disponibile la nivel național în vederea determinării comportamentului de plată. Modalitatea de utilizare a acestor informații este distinctă la nivelul băncilor, în funcție de apetitul de risc al fiecăreia. Pentru a asigura o creditare responsabilă, finanțările oferite de bănci trebuie direcționate în condiții de predictibilitate și siguranță, cu certitudinea încasării ulterioare”, se mai precizează în comunicatul ARB.
UPDATE 1 Sunt investigate 10 băci, precum și Biroul de Credit și Asociația Română a Băncilor. Cele 10 bănci sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A..
Inspecțiile s-au derulat în cadrul unei noi investigații, privind posibile înțelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoane fizice.
„Avem deja în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm și la condițiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Autoritatea de concurență are suspiciuni că acționarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele și serviciile de creditare bancară printr-o serie de acțiuni legate de stabilirea și aplicarea scorului FICO (în funcție de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit).
Biroul de Credit S.A. este o societate pe acțiuni înființată la sfârșitul anului 2003, având, la ora actuală, ca acționari 18 bănci și are ca obiect de activitate colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienți – persoane fizice clienți ai participanților.
FICO® Score de la Biroul de Credit este un număr, rezultat în urma aplicării unei metode statistice care ia în calcul mai multe elemente pe baza cărora băncile stabilesc gradul de risc al unui potențial client ce solicită un credit către o instituție financiară.
Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.
Reamintim că săptămâna trecută, reprezentanții Consiliului Concurenței au derulat inspecții inopinate la sediul mai multor bănci comerciale, având suspiciunea că instituțiile financiare s-au înțeles între ele pentru a stabili dobânzile la credite
Ce sunt inspecțiile inopinate
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București. Inspectorii urmăresc astfel să obțină informații și documente necesare pentru a clarifica dacă există sau nu o practică anticoncurențială.
Inspecțiile inopinate sunt o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, dar nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.
În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale acesteia.