Sari direct la conținut

Consiliul General a mai facut un pas pentru fuziunea RADET cu ELCEN: Guvernul urmeaza sa transfere actiunile ELCEN Bucuresti catre administratia locala

HotNews.ro
CET Sud - Bucuresti, Foto: AGERPRES
CET Sud - Bucuresti, Foto: AGERPRES

Consiliul general a aprobat marti, in unanimitate, hotararea prin care cere Guvernului Romaniei sa transmita municipalitatii actiunile ELCEN Bucuresti. Urmare a acestei hotarari, Guvernul va putea da o hotarare prin care sa transfere actiunile ELCEN Bucuresti care Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pentru a se putea realiza fuziunea RADET cu ELCEN. Desi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spunea ca fuziunea RADET cu ELCEN va scadea pretul facturii la incalzire, ELCEN vine la municipalitate cu datorii de sute de milioane lei, bani care trebuie platiti din bugetul local. OPrescu spune ca bancile la care ELCEN are datorii au inceput sa vina la Primaria Capitalei sa ceara banii.

Cornel Pieptea, consilier general, a declarat ca PNL-PDL au aprobat acest proiect fiindca fuziunea intre ELCEN si RADET este una benefica, insa in urma divizarii ELCEN in ELCEN Bucuresti si ELCEN Constanta, ELCEN Bucuresti a preluat mai multe datorii, care se vor regasi in facturile bucurestenilor. In plus, Pieptea a spus ca nu s-a respectat memorandumul de fuziune ELCEN – RADET, iar CGMB nu va primi 100% dintre actiunile ELCEN Bucuresti, CET Titan fiind dat Romgaz (circa 3% din actiuni).

De asemenea, Pieptea a declarat ca nu se cunosc excact toate datele despre ELCEN Bucuresti, toate datoriile, starea instalatiilor etc, iar inainte ca CGMB sa preia actiunile trebuia sa cunoasca aceste date.

Acesta a mai spus ca pentru fuziunea RADET – ELCEN sa se produca trebuie transformata si RADET din Regie in societate comerciala. DUpa fuziune, pentru ca facura la apa calda si incalzire sa scada, Pieptea spune ca serviciul ar trebui concesionat.

„Am mostenit o situatie care se apropia din ce in ce de liman, ca sa nu mai putem sa nu mai platim. Bucurestenii sa plateasca gaurile negre ale trecutului. Ne luptam de 6 luni sa rezolvam o situatie care nu face decat sa ne tina in zgarda pe toti si sa platim sume care an de an cersteau aberant din cauza unor legi proaste, care nu favorizau decat pe unii. Pe cei multi ii duceau la sapa de lemn. Erau inginerii financiare legalizate printr-o hotatare ANRE sa platim la 15 zile daca nu incep penalitatile. Penalitatile au inceput din 1995 ca sa fie legalizate in 2001. La ELCEN este aceeasi dorinta de a nu se uni cele doua”, a declarat Oprescu.

Acesta spune ca daca Guvernul nu sterge datoriile pe care ELCEN le are acum si nu da CGMB o societatea curata, ne aduce intr-o situatie financiara asemanatoare cu cea de acum.

RADET are datorii de 3,2 miliarde lei catre ELCEN. In urma fuziunii, aceste datorii se sting, insa apar altele.

Dupa divizarea ELCEN, ELCEN Bucuresti, a preluat o datorie de 1,4 miliarde lei, potrivit calculelor facute la finalul anului 2013, iar ELCEN Constanta circa 200 milioane lei.

Potrivit documentelor de pe site-ul ELCEN, ELCEN Bucuresti va prelua mai multe patru credite in valoare de peste 600 milioane lei:

– un credit de 200 milioane lei luat in februarie 2014 de la Alpha Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit nu s-a platit nimic.

– un credit de 150 milioane lei luat in aprile 2011 de la CEC Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 56 milioane lei.

– un credit de 150 milioane lei luat in martie 2012 de la CEC Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 110 milioane lei

– un credit de 50 milioane lei luat in martie 2013 de la Piraeus Bank pentru achizitionare combustibil. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 42 milioane lei.

– un credit de circa 113 milioane euro luat in februarie 2005 de la Societe General pentru extindere CET Vest Bucuresti. Potrivit oficialilor ELCEN, din acest credit au ramas de rambursat 47 milioane de euro.

– un credit de 18 milioane de euro luat in februarie 2005 de la Societe General pentru extindere CET Vest Bucuresti. Potrivit oficialilor ELCEN, acest credit a fost inchis.

Pe langa aceste credite ELCEN Bucuresti mai are datorii de 80 milioane lei la Ministerul de Finante – fondul de risc, 60 milioane lei la ANAF – impozitul pe profit, 150 milioane lei datorii la furnizorii de gaze.

ELCEN Constanta a preluat datorii de circa 200 milioane lei, potrivit oficialilor ELCEN:

– 180 milioane lei datorii la Ministerul de Finante – fondul de risc;

– 5 milioane lei datorii la ANAF – impozitul pe profit;

– 12 milioane lei datorii catre furnizori;

Directorul general ELCEN, Gabriel Ignat, spune ca datoriile au fost impartite corect. „ELCEN Bucuresti are 580.000 de abonati. ELCEN Constanta are 85.000 de abonati. Cifra de afaceri ELCEN Constanta este de 1/10 din cifra ELCEN Bucuresti. Era firesc ca ELCEN Bucuresti sa ia mai multe datorii. Initial, creditul de 50 milioane lei a fost dat catre Constanta insa a fost realocat catre Bucuresti din cauza opozitiei bancii”, a explicat acesta.

Bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4 si 5 au ramas fara apa calda timp de 4 zile la inceputul lunii octombrie dupa ce Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata Electrocentrale Bucuresti (Elcen – producatorul de energie termica), din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei.

Reprezentantii ELCEN au declarat ca datoriile catre Distrigaz sunt cauzate de faptul ca Primaria Capitalei nu si-a platit datoriile catre ELCEN.

„RADET Bucuresti achita cu mare intarziere (de aproximativ doi ani) contravaloarea energiei termice livrate, la data de 30.09.2014 fiind singurul client restant, ceea ce conduce la existenta unui blocaj financiar pentru ELCEN. Strict, pentru perioada ianuarie 2014 – 30 septembrie 2014, ELCEN a livrat si facturat energie termica, inclusiv dobanzi de intarziere, in valoare de 799,851 milioane lei, iar incasarile aferente aceleiasi perioade sunt de 539,832 milioane lei (cu un grad de incasare de 67,49%). Valoarea creantelor (datorii de recuperat) RADET BUCURESTI catre ELECTROCENTRALE BUCURESTI inregistrate la data de 30 septembrie 2014 este de 3.238.383.858,56 lei (circa 730 milioane euro)”, se arata intr-un comunicat emis duminica de ELCEN.

Directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat, a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu doua saptamani, ca RADET nu a mai platit catre ELCEN (furnizorul de energie termica) facturile la energie termica de circa 2 ani, in prezent datoriile regiei la aceasta societate fiind de 3,2 miliarde lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro