Sari direct la conținut

„Conspiratia Securitatii – Marturii pentru trecut”

Stirea Zilei

La emisiunea “Dan Diaconescu Direct” de vineri (3 septembrie) si in cea de sambata (4 septembrie), moderatorul a prezentat cele 14 episoade (cate sapte in fiecare dintre cele doua zile) ale unui documentar exceptional.

Materialul – realizat de catre Marian Oprea, in colaborare cu revista “Lumea Magazin”, din Statele Unite ale Americii – a fost denumit “Conspiratia Securitatii – Marturii pentru trecut”.

Toate personalitatile intervievate – in cadrul unor emisiuni de televiziune sau direct pentru acest documentar – au discutat despre familia Ceausescu, dar si despre implicarea fostei Securitati in caderea fostului lider comunist, Nicolae Ceausescu.

Imagini noi, dar si de arhiva

Este bine de spus faptul ca documentarul – in afara de imaginile cu cei intervievati – contine si imagini inedite cu familia Ceausescu (sarbatorirea Craciunului, vizitele de lucru in mai multe tari, vanatorile lui Nicolae Ceausescu, sarbatorirea zilei de 23 August pe stadioane, Nicolae si Elena Ceausescu dansand), dar si cozile enorme la care stateau oamenii in timpul fostului regim pentru a

cumpara diverse produse. Pentru ca materialul se refera, in special, la caderea comunismului in Romania, in documentar au fost incluse si imagini din timpul evenimentelor din Decembrie 1989.

De fapt, realizatorul Marian Oprea a incercat sa faca lumina in legatura cu momentul Decembrie 1989, sa demonstreze ca, de fapt, caderea regimului comunist in tara noastra nu a fost posibila fara o conspiratie in care erau implicati disidenti, precum si lideri marcanti ai Securitatii Statului si ai Armatei Romane.

Cine a vorbit

Printre cei care au avut interventii in acest documentar se numara urmatorii: Dumitru Burlan (colonel in rezerva din cadrul Departamentului Securitatii Statului), Dan Zamfirescu (profesor, fost informator al Securitatii), Mircea Popa (scriitor, disident), Petre Roman (fost prim-ministru al Romaniei), Paul Goma (scriitor, fost disident), Stelian Tanase (scriitor), Petru Romosanu (poet), Florin

Filipoiu (medic, erou al Revolutiei), Ion Iliescu (presedinte al Romaniei), Nicolae Plesita (general in rezerva din cadrul Departamentului de Informatii Externe), Teodor Brates (ziarist), Alex Mihai Stoenescu (istoric, ziarist), Dan Amedeo Lazarescu (fost senator, candidat pe listele Partidului National Liberal), Dinu C. Giurascu (academician, istoric, scriitor), Parintele Galeriu etc.

“Se pune ceva la cale”

Fostul angajat al Departamentului Securitati Statului Dumitru Burlan a demonstrat ca, fara o conspiratie din partea disidentilor, a sefilor Securitatii si ai Armatei, “conducerea superioara de Partid si de Stat” nu si-ar fi pierdut nici pana azi functiile.

Si asta, pentru ca Securitatea, avand oameni multi si bine antrenati, daca s-ar fi implicat in inabusirea revoltei, masele nu ar fi avut succes in tentativa lor de a rasturna regimul ceusist. Circa 45 de ofiteri se ocupau, in anii ’80, de securitatea membrilor “conducerii superioare de Partid si de Stat”, echipa de escorta lucrand in trei schimburi.

Dar, in 1987, doar 13 ofiteri pazeau familia Ceausescu. Acesti ofiteri se ocupau cu paza casei prezidentiale, dar si cu paza vilelor de la Snagov, Neptun, Baile Olanesti, Sinaia, Predeal etc. In plus, ofiterii respectivi ascultau si telefoanele unor lideri comunisti.

Dupa 1987, au mai ramas in acea structura doar noua ofiteri, dintre care doi erau sefi: conducerea era asigurata de locotenent-colonel I. Petcu (care era, in acelasi timp, aghiotantul personal al Elenei Ceausescu), iar adjunct era Dumitru Burlan. In 1988 si in 1989, au plecat din acea structura inca sapte securisti, securitatea familiei Ceausescu fiind asigurata doar de doua persoane: I.

Petcu si D. Burlan. Acest lucru l-a indreptatit pe D. Burlan sa spuna: “Si in cadrul serviciilor secrete romanesti a existat o conspiratie, ofiterii securitatii vrand ca Ceausescu sa fie indepartat. (…) Credeam ca in locul lui Nicolae Ceausescu va veni Ion Iliescu. (…) In vara lui ’89 mi-am dat seama ca se pune ceva la cale.

Oameni cu grade si functii inalte pun la cale inlaturarea lui Ceausescu”.

De asemenea, Dumitru Burlan a mai precizat ca Nicusor Ceausescu vroia sa-l dea jos pe Nicolae Ceausescu si sa faca guvern. Ofiterii insarcinati cu ascultarea telefoanelor o informau pe Elena Ceausescu, printr-un anume colonel Cristea, dar si prin fostul ministru de Interne Postelnicu.

Se pare ca Nicusor Ceausescu ar fi avut aprobarea Moscovei pentru tentativa de lovitura de stat, dar la momentul respectiv toti cei implicati in complot au fost imprastiati prin tara, inclusiv Ion Iliescu, pe care Nicusor Ceausescu il aprecia foarte mult.

In interventia sa, Dan Amedeo Lazarescu a afirmat ca stia, cu mult inainte de 1989, ca “Siguranta si Armata il vor rasturna pe Ceausescu (gen. V. Milea si V.A. Stanculescu)”. In plus, D. A. a precizat ca stia chiar si ordinea in care liderii comunisti din Europa de Est au fost inlaturati de la putere. Se pare ca toate acestea actiuni au avut aprobarea Rusiei.

Fostul prim-ministru Petre Roman a vorbit despre discutiile pe care le avea cu tatal sau despre comunism, marxism si familia Ceausescu, dar a aratat si care au fost momentele importante care au condus la rasturnarea regimului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro