Sari direct la conținut

Consultant fiscal: Daca esti mic proprietar de microintreprindere este mai bine sa devii asistat social

HotNews.ro
Consultantul fiscal Adrian Benta, Foto: Hotnews
Consultantul fiscal Adrian Benta, Foto: Hotnews

Recentul proiect de modificare a Codului fiscal, a adus la suprafata cateva reglementari privind asigurarile sociale. Insa la o analiza mai atenta avem multe efecte bomba. Daca esti mic antreprenor proprietar de microintreprindere ai de luat decizii! Te asteapta vremuri grele.

In 2016 impozitarea microintreprinderii presupune urmatoarele procente de impozitare:

a) impozitul pe venit in procent de 1-3% in functie de numarul de salariti.

b) impozitul pe dividend in procentul de 5%

d) dupa caz, contributia la asigurarile de sanatate a persoanei fizice ce incaseaza dividende in procent de 5,5%, platita doar daca aceasta nu are alte venituri supuse contributiei la sanatate (salarii, venituri PFA, pensii).

O rata de impozitare intre 6% si 13,5% – calcul statistic pentru ca impozitarea este in regres. Fata de urgia din proiectul de Cod fiscal putem zice ca este un devarat huzur!

Ce aduce nou proiectul de cod fiscal propus? Se modifica art. 59 din Codul fiscal:

,,Sfera de cuprindere a contributiilor sociale individuale obligatorii

(1) Contributiile sociale individuale obligatorii prevazute in prezentul titlu se aplica veniturilor realizate de persoanele fizice rezidente definite la art. 7 pct. 28^1 veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.

(2) Nu se cuprind in sfera de cuprindere a contributiilor sociale individuale obligatorii prevazute in prezentul titlu, veniturile din:

– premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 108;

– transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 111;

– alte surse, definite conform art. 117 si 117^1.”

Am redat cu ghilimele propunerea normativa, iar mai pe romaneste aceasta se traduce astfel : dragilor cetateni rezidenti de acum platiti contributii individuale la pensii pentru toate veniturile realizate ca persoane fizice, mai putin veniturile din cele 3 exceptii, adica si pentru veniturile din dividende!

Impozitarea la microintreprindere devine:

a) impozitul pe venit in procent de 1-3%, in functie de numarul de salariti.

b) impozitul pe dividend in procentul de 5%,

d) contributia la asigurarile de sanatate a persoanei fizice ce incaseaza dividende in procent de 8,9% platita obligatoriu aferenta dividendelor distribuite,

e) contributia la pensii de 21,7% platita din dividendele distribuite, plata obligatorie conform proiectului.

Total impozitare intre 36,6 % si 38,6%. Impozitarea venitului micului antreprenor ce detine o microintreprindere creste intre 3 si 6 ori. Nu mai amintim restul taxarii.

Guvernul o sa spuna ca ultimele modificari plafoneaza contributia la o baza maxima de calcul de 5 x 12 x salariu mediu din anul respectiv. Adica avantajeaza tot pe cei cu multi bani, cei cu venituri de pana la 2500 Eur pe luna sunt buni de plata.

Asa ca am gasit si solutia pentru mirajul afacerilor fiscalizate usor pe microintreprindere. Stopam si fuga PFA catre microintreprindere. Daca sunteti mic antreprenor nu mai e cazul sa faceti analiza sa reveniti la PFA ca si pe aceia ii jecmaneste taxarea.

Trebuie sa faceti analiza daca deveniti asistat social. Nu se munceste iar veniturile sunt aproape la fel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro