Sari direct la conținut

Consulul italian din Timisoara, schimbat de scandalul sexual „Cannata”

"Romania libera editia Transilvania Banat"

Scandalul cu tenta sexuala care a marcat, anul trecut, imaginea Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii de Vest Timisoara (UVT), a revenit in atentia publica. Si asta, dupa ce profesorul italian de flaut Enrico Cannata, acuzat de impostura academica si pedagogie obscena, a fost exclus din invatamantul superior.

Valva produsa de acest caz l-a afectat pana si pe consulul general al Italiei la Timisoara, Francesco Catania, care a fost schimbat din functie din cauza imixtiunilor in povestea echivalarii actelor de studiu ale cadrului didactic.

“Consulatul general al Italiei a incercat sa-i dea un certificat de buna purtare sau de garantie lui Cannata, care a solicitat echivalarea studiilor, fara ca reprezentanta consulara sa aiba competenta in acest caz”, a spus conferentiar al Departamentului de Italiana din cadrul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie a UVT, Viorica Balteanu.

Ea a mai precizat ca Ministerul Afacerilor Externe din Peninsula, in paralel cu trimiterea la Timisoara a noului consul general, Manlio Giuffrida, a deschis o ancheta pentru a lamuri contextul in care Enrico Cannata a beneficiat de protectie consulara, desi era implicat intr-un scandal de amploare.

“Cei care l-au angajat pe Cannata ar trebui sa raspunda”

La inceputul anului trecut, Viorica Balteanu a intrat in greva foamei pentru a-i sustine pe studentii de la Facultatea de Muzica din Timisoara, care il acuzau pe lectorul universitar Enrico Cannata de hartuire sexuala. Politia Judiciara s-a autosesizat si a demarat o ancheta in randul tinerilor, dosarul aflandu-se, in prezent, in faza finala.

Ca un protest la practicile obscene ale cadrului didactic, Cristina Padurariu, solista formatiei “Blazaj”, studenta in anul IV, a decis “inghetarea” anului universitar. “Am parasit clasa de flaut, intrucat Enrico Cannata se manifesta total necorespunzator.

Imi voi relua studiile atunci cand asemenea impostori nu-si vor mai putea exercita influenta si actiunile in cadrul acestei universitati”, a declarat Cristina Padurariu.

Decizia conducerii UVT de a renunta la serviciile profesorului de flaut a fost influentata si de eforturile Vioricai Balteanu, care a procurat din Italia documente din care reiesea ca Enrico Cannata nu are studiile necesare pentru a preda la Facultatea de Muzica din orasul de pe Bega. “Diploma nu are poza si este eliberata pe numele de Enrico Cannata.

Individul care preda la Timisoara se numeste, insa, Enrico Primo Cannata. Este clar o substituire de persoana. In aceste conditii, cei care l-au angajat si i-au platit salarii mari lui Cannata timp de noua ani trebuie sa raspunda. Sa dea banii inapoi”, sustine conferentiara de la UVT.

“S-a dorit eliminarea mea din facultate”

In ciuda faptului ca un conational de-al sau a starnit asemenea “valuri” in mediul universitar timisorean, Daniele Pantaleoni, lector universitar la Departamentul de Italiana a Facultatii de Litere, Istorie si Teologie, manifesta moderatie legat de acest subiect. “Este treaba organelor de cercetare penala sa lamureasca aceasta problema.

Daca acuzatiile se sustin, Cannata va trebui sa suporte consecintele”, a spus acesta.

Exclus din viata academica timisoreana, Enrico Cannata asteapta rezultatul anchetei efectuate de Politie si sentinta din dosarul aflat pe rolul instantei, in care a solicitat despagubiri de 200.000 de euro pentru calomnierea sa.

“Toate aceste afirmatii si imputari au reprezentat pentru mine o suferinta psihica si o zdruncinare a vietii mele interioare. Prestigiul meu profesional si renumele meu artistic au suferit ingrozitor prin zvonurile si stirile false care au avut ca scop eliminarea mea din facultate si din viata culturala a orasului”, a declarat cadrul universitar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro