Continuă căutarea alpiniștilor dați dispăruți în Dolomiți. Salvatorii folosesc drone și elicoptere / 8 turiști găsiți – update
Echipele de salvare au reluat marți căutările celor 13 alpiniști dispăruți după ce o parte a unui ghețar a cedat duminică în Alpii italieni, provocând moartea a cel puțin șapte persoane, transmite Reuters.
UPDATE: Opt dintre persoanele dispărute au fost localizate în siguranță, a informat marți după-amiază presa italiană, aducând o oarecare ușurare echipelor de salvare care caută supraviețuitori, potrivit Reuters.
––-
Speranțele de a găsi supraviețuitori au dispărut la mai mult de 36 de ore de la un dezastru care a alimentat îngrijorările legate de impactul schimbărilor climatice asupra munților.
Trei persoane din Republica Cehă se numără printre cei dispăruți.
Avalanșa de duminică a avut loc pe Marmolada, care, la peste 3.300 de metri, este cel mai înalt vârf din Dolomiți, un lanț din estul Alpilor italieni care se întinde între regiunile Trento și Veneto.
În condițiile în care vârful este încă instabil, salvatorii au folosit drone și elicoptere pentru a căuta victimele sau pentru a încerca să le localizeze prin intermediul semnalelor telefoanelor lor mobile.
Presa italiană a precizat că printre persoanele a căror moarte a fost confirmată se numără Davide Miotti, un ghid alpin local în vârstă de 51 de ani, care conducea un magazin sportiv în zonă.
Italia este afectată de un val de căldură
O mare parte a Italiei a fost afectată de un val de căldură la începutul verii, iar oamenii de știință spun că schimbările climatice au făcut ca ghețarii să devină instabili.
Premierul italian Mario Draghi a declarat că dezastrul a fost legat de factori de mediu.
„Guvernul trebuie să se gândească la ceea ce s-a întâmplat și să ia măsuri pentru a se asigura că acest fel de incident să fie puțin probabil să se mai întâmple sau chiar poate fi evitat”, a declarat acesta în timpul unei vizite la fața locului luni.
Italia a declarat luni stare de urgență pentru zone, inclusiv Veneto, din jurul râului Po, care reprezintă aproximativ o treime din producția agricolă a țării și care suferă de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.