Sari direct la conținut

Controverse generate de Ordonanța 114 asupra licitației 5G: Unele frecvențe nu mai pot fi licitate, iar pentru cele disponibile statul ar vrea miliarde de euro

HotNews.ro
Tehnologia 5G, Foto: EAI
Tehnologia 5G, Foto: EAI

​Industria telecom este bulversată în acest moment de prevederile OUG 114/2018 care suprataxează mediul de afaceri. Specialiști din industria telecom au încercat să calculeze cât ar încasa statul din taxele de licență aferente frecvențelor pentru servicii 5G, însă cifrele rezultate ajung la miliarde de euro și ar fi nerealiste. Culmea este că unele frecvențe disponibile pentru servicii 5G nu se mai regăsesc în OUG-ul care fixează prețurile minime de licență, iar pentru alte frecvențe costul prelungirii este mai mare decât dacă ar fi licitate din nou.

OUG 114/2018 a creat un val de nemulțumiri și confuzii în rândul operaotirlor de comunicații electronice. Furnizorii de internet membri ANISP s-au adresat deja Comisiei Europene și, conform informațiilor HotNews.ro, marii operatori telecom au transmis săptămâna trecută către Guvern, către Ministerul Comunicațiilor și către ANCOM o adresă în care atenționează asupra efectelor negative pe care le aduce acest act normativ, care este în vigoare după ce a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 29 decembrie 2018.

Discuțiile HotNews.ro cu mai mulți oficiali din industria telecom arată îngrijorări foarte mari legate de efectele OUG 114/2018 atât în privința noilor taxe pe care le introduce, dar și cu privire la reglementările care vizează scoaterea la licitație în acest an a frecvențelor care ar putea fi folosite pentru servicii 5G.

Dincolo de avertismentul transmis de ANCOM încă din data de 20 decembrie către Ministerul de Finanțe, că aplicarea unui tarif de monitorizare la un nivel fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom încalcă legislația UE, Ordonanța ar conține prevederi care ar afecta licitația 5G care ar trebui să aibă loc în acest an.

Unele frecvențe disponibile pentru servicii 5G nu mai apar în Ordonanța care vizează taxele minime de licență

Astfel, ANCOM anunțase anul trecut, în urma procesului de consultare cu industria, că este disponibil spre licitație spectru radio în următoarele frecvențe: 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz și 26 GHz pentru sisteme de comunicații electronice pe suport radio de bandă largă.

În OUG 114/2018, în care se precizează valoarea minimă care trebuie plătită pentru acordarea licențelor, spectrul radio disponibil spre vânzare din benzile 1500 MHz și 2600 MHz nu mai apare, astfel că nu pot fi calculate în prezent taxele de licență.

Orange și Vodafone au licențe care expiră anul viitor: Potrivit OUG 114, prelungirea ar costa mai mult decât dacă s-ar licita din nou

Mai mult, sunt situații în care prelungirea unor licențe câștigate anterior ar costa mai mult decât dacă ar fi licitate din nou. Este cazul benzii de 2100 MHz, acolo unde potrivit informațiilor HotNews.ro, drepturile de utilizare ale licențelor Orange și Vodafone expiră la începutul anului viitor, acești operatori având de ales între a-și prelungi licențele sau nu. Dacă nu optează pentru prelungire, spectrul va fi pus din nou în vânzare.

Problema este că în OUG 114/2018 se spune că prelungirea perioadei de valabilitate a licenței este condiționată de plata către bugetul de stat a unei taxe de licență în cuantum de 4% din cifra de afaceri din anul precedent prelungirii, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența, în timp ce scoaterea din nou la vânzare a unei astfel de licențe ar presupune plata unei taxe de minim 2% din cifra de afaceri (din anul precedent prelungirii, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența).

Temeri legate de cât ar vrea statul pe licențele pentru servicii 5G: Unele calcule indică minim 2,7 miliarde euro

În al treilea rând, valoarea taxelor pe care le-ar avea de plătit ar fi extrem de mare, spun sursele HotNews.ro. Temerile sunt că am putea asista la situația de a nu mai exista interes pentru a cumpăra spectrul pentru 5G, în condițiile în care aceste servicii pot fi date și pe frecvențele pe care operatorii le dețin deja, deoarece licențele sunt acordate neutru din punct de vedere tehnologic, ceea ce înseamnă că operatorii decid ce tehnologii introduc pe acele frecvențe.

Estimări din industrie arată că statul ar putea câștiga între 2,7 miliarde euro și peste 8 miliarde euro din taxele de licență, dar cifrele sunt nerealiste în condițiile în care la licitația 4G statul a câștigat abia 700 milioane euro.

  • HotNews.ro a adresat la începutul săptămânii trecute mai multe întrebări către Ministerul Comunicațiilor, condus de Alexandru Petrescu, în care a solicitat puncte de vedere în legătură cu toate aspectele prezentate în acest articol. HotNews.ro a solicitat Ministerului să precizeze dacă intenționează să propună modificări ale OUG 114/2018 și să precizeze dacă a făcut o estimare privind taxele minime de licență pe care le-ar avea de plătit operatorii telecom pentru serviciile 5G. Vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro