Sari direct la conținut

Copil de 9 ani, in coma la spital dupa un presupus diagnostic gresit

HotNews.ro

Un baiat de 9 ani este in coma dupa ce a fost operat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitala. Familia copilului reclama faptul ca doctorii nu ar fi fost pregatiti cu sange suficient pentru aceasta interventie, in timp ce medicii sustin ca ar fi vorba despre un caz foarte grav, venit de la Craiova cu un diagnostic gresit, potrivit Mediafax.

UPDATE: Copilul de 9 ani va fi transferat, luni dupa-amiaza, la o clinica din Viena. Ministerul Sanatatii estimeaza ca in acest caz ar fi vorba despre o complicatie intraoperatorie.

Copilul a fost transferat saptamana trecuta de la Spitalul din Craiova cu diagnosticul de chist hidatic, insa medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitala au constatat in urma investigatiilor ca, de fapt, era vorba despre o tumora la glanda suprarenala.

Potrivit sefului Clinicii de chirurgie de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, conferentiarul Ioan Basca, operatia a durat mai mult de trei ore si jumatate, medicul respingand acuzatia parintilor baiatului, ca echipa operativa nu ar fi fost pregatita cu sange suficient:„Am spus familiei ca este vorba despre o operatie dificila, dar copilul nu a stat fara sange pentru ca noi, atunci cand intram in sala, intram cu o rezerva si daca este nevoie este adus tot din centrul nostru de transfuzii sangele necesar, intrucat acesta trebuie sa stea la temperatura, in conditii speciale”.

Acesta a explicat ca, din nefericire, in timpul operatiei s-a produs o hemoragie, iar dupa trezire, desi o perioada copilul a respirat spontan (de miercuri pana duminica), au aparut semnele unei suferinte cerebrale:„Este o interventie cu riscuri inerente unei astfel de chirurgii. Copilul nu a ajuns in stop cardiac dar a existat hipoxie, adica o oxigenare mai slaba a creierului din cauza presiunii scazute a sangelui. Copilul este in viata, dar sunt leziuni care nu stim cum vor evolua”.

In prezent, copilul este ventilat artificial, fiind in coma. Seful Clinicii de chirurgie de la „Grigore Alexandrescu” sustine ca baiatul de 9 ani a fost transferat din Spitalul din Craiova, unde ar fi putut fi operat, insa medicii de acolo nu si-au asumat riscul acestei operatii:„Ei nu au asumat acest lucru, noi ne-am asumat aceasta operatie. Regretam ceea ce s-a intamplat. O tumora la glanda suprarenala este o operatie foarte dificila aceasta avand 60 de artere care intra in ea si legatura cu aorta cava si vena cava. Din pacate tumora era pe partea cu vena cava si a fost o sangerare mai mare. Tumora aceasta exista de mai mult timp. Poate am mai fi putut astepta fara operatie, dar totusi trebuia sa clarificam rapid situatia”.

  • Conducerea spitalului va demara o ancheta, parintii ii acuza pe medici de neglijenta

Ioan Basca a adaugat ca familia si-a dat consimtamantul pentru aceasta interventie, dar a precizat ca acest lucru nu aduce niciodata liniste unui chirurg:„Consimtamantul intr-o interventie chirurgicala mi se pare o decizie oarecum cinica. Cum sa acceptam ca acest copil o sa moara. Nu stiu cine a inventat acest consimtamant. De asemenea, nu stiu ce va pati ecografistul care a spus ca este vorba despre un chist in loc de tumora la suprarenala. Probabil ca nu pateste nimic. Acum facem demersuri la cererea familiei pentru trimiterea copilului in strainatate, dar nu putem accepta ca ceea ce s-a intamplat cu copilul este o greseala. Putem spune ca este vorba de esecuri care ne nemultumesc, dar nu putem vorbi de greseala, ne-am obisnuit cu succesul”.

Parintii copilului ii acuza, insa, pe medici de neglijenta, sustinand ca le-au vazut pe asistente alergand dupa sange si plasma, iar dupa operatia care a durat peste trei ore, copilul nu s-a mai trezit din anestezie: „Doctorii nu au fost pregatiti cu sange si nici nu ne-au comunicat ce se intampla. Am cerut sa-l trimita imediat in strainatate, dar ei au amanat”.

Managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Dan Enescu, a anuntat ca unitatea sanitara va face propria ancheta in acest caz.

La randul sau, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, este de parere ca a fost vorba despre o complicatie intraoperatorie, in conditiile unei interventii chirurgicale foarte complicate, si a anuntat ca va lasa Spitalul „Grigore Alexandrescu” sa faca propria ancheta in acest caz. El spune ca urmeaza sa se stabileasca daca spitalul a avut sau nu sange suficient.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro