Corespondenta, banii si secretele lui Basescu trec pe la oamenii lui Iliescu
Din mostenirea lasata de Iliescu lui Basescu fac parte si sase consilieri de stat. Fideli fostului presedinte, dupa cum o arata si cariera lor de dupa 1989, acestia au fost mentinuti in functii, avind acces la informatii care sigur l-ar putea interesa pe fostul lor sef.
Corespondenta lui Basescu trece prin miinile lui Gheorghe Angelescu, sef la Cancelaria Administratiei Prezidentiale. Acesta declara cu sinceritate, in CV-ul sau, ca este, din 1992 pina in prezent, mai intii membru fondator al FDSN, apoi membru PDSR. El are obligatia sa inregistreze si sa analizeze corespondenta presedintelui si sa-i faca acestuia un rezumat.
Tot el asigura curieratul in interiorul Administratiei Prezidentiale si prin mina sa trec toate documentele emise la Cotroceni.
Barloiu, omul-cheie in CSAT
Alt personaj numit de Iliescu si mentinut este secretarul CSAT, Viorel Birloiu, general in rezerva. Acesta este in acelasi timp consilier de stat in cadrul Departamentului Securitatii Nationale, condus de Constantin Degeratu.
Ca secretar al CSAT, Birloiu are acces la toate deciziile CSAT si la toate documentele si informatiile clasificate, inclusiv cele NATO, primite de Departamentul Securitatii Nationale sau de CSAT.
Sorin Stanciu este seful Compartimentului Probleme Cetatenesti. Acesta activeaza in interiorul Departamentului Politic condus de Claudiu Saftoiu. Printre atributiile sale figureaza „prelucrarea statistica a datelor (informatiilor) provenite din petitiile si memoriile adresate presedintelui si intocmirea periodica a unor note informative catre presedinte privind starea de spirit a populatiei“.
Pina sa ajunga in aparatul prezidential, Stanciu a activat timp de 10 ani la ziarul PDSR, „Dimineata“.
Cavaleria lui Iliescu
Sef la Protocol este Dumitru Honciu. Cariera acestuia o urmeaza, din umbra, pe cea a lui Ion Iliescu. Intre 1990 si 1996, acesta a ocupat diverse functii in aparatul prezidential. Cariera lui la Cotroceni a luat o pauza o data cu cea a lui Iliescu. Intre 1997 si 2000, Honciu a activat ca sef de protocol la Consiliul National al PDSR, apoi, din 21 decembrie 2000, a revenit la Cotroceni.
In 2002, este decorat de presedinte cu Ordinul national „Serviciul Credincios“, cu rang de cavaler. Ca sef al Protocolului, se ocupa de organizarea primirilor la Cotroceni, a vizitelor presedintelui in strainatate si a ceremoniilor publice la care participa seful statului. La Departamentul Personal si Organizare il gasim pe Dan Vuerich.
In 1996, acesta a candidat din partea PDSR la Primaria sectorului 5, fara succes insa. Intre 1998 si 2000, s-a angajat consilier parlamentar, fiind totodata consilier si la Consiliul National al PDSR. Revine la Cotroceni in decembrie 2000. Este decorat si el cu „Serviciul Credincios“.
Departamentul sau tine evidenta tuturor angajatilor si organizeaza concursurile sau examenele pentru angajarea personalului.
Cel de-al treilea cavaler al lui Iliescu este Gheorghe Pascu, care activeaza la Cotroceni ca sef al Departamentului Financiar si de Logistica. Bugetul si patrimoniul Cotroceniului se afla, prin lege, in miinile sale. Pascu si-a capatat experienta in PDSR, fiind trezorierul campaniei electorale din 1996 a lui Ion Iliescu.
In 2000, numele sau a fost amestecat, alaturi de cel al lui Iliescu, in scandalul „Adrian Costea“. Acuzatiile autoritatilor franceze erau legate de eludarea taxelor vamale in cazul afiselor electorale ale fostului presedinte, in valoare de aproape 9 milioane de franci, tiparite de o firma controlata de Costea si trimise in Romania. Dupa venirea PSD la putere, procesul a fost suspendat in Romania.
Competenta bate fidelitatea
Purtatorul de cuvint al Cotroceniului, Adriana Saftoiu, declara ca acestia nu sint avuti in vedere pentru a fi inlocuiti. „Daca sint pe site, inseamna ca sint pe functii. Este decizia presedintelui. Nu putem pune sub semnul intrebarii pastrarea unui consilier numai pentru ca a fost sau nu in vechea Administratie“, a declarat aceasta.
Cit despre fidelitatea acestora fata de Iliescu, Adriana Saftoiu considera ca nu este o problema „atita timp cit fidelitatea nu le joaca feste din punct de vedere profesional“.