Sari direct la conținut

Corina Crețu, către Cabinetul Dăncilă: Sunt probleme privind capacitatea administrativă, birocrația nu s-a redus, iar domeniul transporturilor a pierdut bani 

HotNews.ro
Viorica Dancila si Corina Cretu, Foto: Comisia Europeana
Viorica Dancila si Corina Cretu, Foto: Comisia Europeana

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a avertizat vineri că sunt probleme privind capacitatea administrativă a României, adăugând că birocrația nu s-a redus, iar domeniul transporturilor a pierdut bani. Eaa făcut apel la Ministerul Transporturilor să depună proiecte mature pentru finanţare europeană, cum ar Sibiu – Piteşti, Piteşti – Constanţa sau podul de la Brăila, scrie Mediafax.

”Sunt probleme privind capacitatea administrativă, nu s-a redus birocraţia, iar domeniul trasporturilor este unul în care România a pierdut bani. Analizăm proiectul de metrou Gara de Nord – Otopeni, ultimul proiect depus de România pe Programul Operaţional Infrastructură Mare şi nu mai avem proiecte noi, în afară de fazarea proiectelor de apă şi canalizare. Este important să se vină cu proiecte noi pentru că, începând de anul viitor, se termină proiectele fazate până în 2020. Vestea bună este că aceste proiecte se vor termina, vestea proastă este că deja consumă din ceea ce ar fi trebuit să fie alocat pe proiecte noi din perioada 2014 – 2020. Fac un apel la Ministerul Transporturilor să pregătească proiecte mature, Sibiu – Piteşti, Piteşti – Constanţa, podul de la Brăila. Avem bani să începem din această perioadă de programare studiul de fezabilitate pentru autostrada Montana. Avem bani din Programul Operaţional de Infrastructură Mare, sunt surprinsă că toţi primarii îmi spun că nu sunt bani, dar la CE ultimul proiect sub analiză este metroul Gara de Nord – Otopeni”, a spus Creţu.

Potrivit acesteia, deşi se spune că reprezentanţii CE îngreunează lucrurile privind absorbţia fondurilor europene, s-a constatat un fenomen şi anume faptul că unele state membre adaugă, prin ghiduri, tot felul de condiţionalităţi în plus faţă de regulamentele europene.

„Avem întârzieri în toate statele membre, datorită adoptării târzii a legislaţiei privind perioada 2014 – 2020 şi spun că trebuie să învăţăm din lecţiile trecutului”, a explicat Corina Creţu.

Corina Creţu participă, vineri, alături de comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, la Facultatea de Studii Europene a UBB la un dialog cu cetăţenii intitulat „Un buget modern pentru o Uniune mai puternică”, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi europarlamentarul Daniel Buda.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro