Corina Suteu: Adrian Ghenie va dona o lucrare pentru campania nationala de subscriptie publica "Cumintenia Pamantului"
Artistul Adrian Ghenie va dona o lucrare pentru campania nationala de subscriptie publica „Cumintenia Pamantului”, a anuntat ministrul Culturii, Corina Suteu, joi, pe pagina sa de Facebook.
„La invitatia Ministrului Culturii, Adrian Ghenie doneaza o lucrare pentru campania nationala de subscriptie publica „Cumintenia Pamantului”. Incasarile realizate prin vanzarea lucrarii vor ajunge in conturile campaniei”, a precizat Corina Suteu, potrivit News.ro.
Ministrul Culturii precizeaza, de asemenea, ca donatia facuta de Adrian Ghenie reprezinta avanpremiera unui eveniment ce va fi organizat in luna septembrie de „Fabrica de pensule”, un spatiu de creatie si difuzare a artei contemporane, situat in cartierul Marasti din Cluj-Napoca.
Ministrul Culturii a insotit mesajul cu o fotografie ce o prezinta alaturi de Adrian Ghenie, in fata Pavilionului Romanesc de la Bienala de Arta de la Venetia.
Adrian Ghenie s-a nascut in anul 1977 la Baia Mare si a absolvit Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, in anul 2001.
Adrian Ghenie a stabilit un nou record, pe 10 februarie, la o licitatie organizata de casa Sotheby’s, la Londra, unde lucrarea sa, „The Sunflowers in 1937”, a fost vanduta cu 3.117.000 de lire sterline, echivalentul a peste patru milioane de euro.
Prin vanzarea tabloului „The Sunflowers in 1937”, Ghenie a depasit recordul pe care il stabilise in anul 2014 cu tabloul „The Fake Rothko”, care a fost vandut la o licitatie a casei Sotheby’s pentru 1.426.500 de lire sterline, echivalentul a peste 1.770.000 de euro.
In multe din lucrarile sale, Ghenie a prezentat personalitati istorice, intre care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar si Charles Darwin.
Campania nationala pentru sprijinirea subscriptiei publice dedicata achizitionarii sculpturii „Cumintenia Pamantului” a strans pana luni, 1 august, suma de 361.098 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispozitie.
Astfel, 176.739 de euro au fost donati direct in conturile bancare, 45.655 de euro pe eMag, 115.946 pe euro pe site-ul brancusiealmeu.ro, iar 22.758 de euro au provenit din donatiile prin SMS facute intre 22 si 31 iulie.
La numarul unic 8833, cei care scriu textul „Brancusi” pot contribui cu 2 euro la subscriptia nationala pentru achizitionarea „Cuminteniei Pamantului”. Numarul este valabil in retelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile si Vodafone pana in data de 30 septembrie 2016.
Donatiile prin SMS au fost facilitate de Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor”, ONG desemnat de Ministerul Culturii conform procedurii de selectie anuntate. Acest ONG va gestiona si relatia cu companiile private care doresc sa se alature subscriptiei publice pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi, „Cumintenia pamantului”. Selectia ramane in continuare deschisa pentru persoanele juridice cu sau fara scop lucrativ care doresc sa se implice in colectarea de fonduri”, arata organizatorii campaniei.
Conturi la opt banci din Romania sunt disponibile in lei, euro si dolari, iar donatiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se gasesc pe site-ul brancusiealmeu.ro.
Romanii din strainatate pot dona direct prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro, prin plata online cu cardul, fara a fi percepute comisioane.
Prin intermediul retailerului online eMag, romanii pot cumpara virtual pe site-ul emag.ro „Cumintenia pamantului”, donand, astfel, in conturile campaniei pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi.
In luna martie, Guvernul Romaniei a inaintat o oferta de achizitie care a fost acceptata de proprietarii operei, Paula Ionescu si Alina Serbanescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscriptie publica nationala.
In situatia in care, la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii „Cumintenia Pamantului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. In aceasta situatie, sumele vor fi restituite abia in 2017, Guvernul avand la dispozitie pentru elaborarea unei hotarari in acest sens data de 31 decembrie 2016.
Opera „Cumintenia Pamantului” a fost realizata de Constantin Brancusi in 1907. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910, la Bucuresti. Sculptura este clasata in categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural national.