Sari direct la conținut

Corlatean, despre pozitia fata de Kosovo: Ar fi o greseala ca  Romania sa ramana undeva ingropata in avanposturi ca un soldat japonez in Pacific

HotNews.ro

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat vineri seara, la Realitatea TV, ca in privinta Kosovo ar fi o greseala ca Romania sa nu tina cont de realitatile in schimbare si sa ramana „ingropata in avanposturi ca un soldat japonez in Pacific”, potrivit Mediafax.

„Ne uitam si la statele care nu au recunoscut pana acum – Slovacia, Grecia – care au facut niste gesturi. Cred ca ar fi o greseala ca Romania sa ramana undeva ingropata in avanposturi ca un soldat japonez in Pacific. Eu cred ca sunt realitati politice pe care trebuie sa le tratam cu inteligenta si cu deschidere”, a afirmat Corlatean, intrebat daca Romania isi va schimba pozitia privind nerecunoasterea independentei Kosovo si se va alatura astfel „trendului european”.

Seful diplomatiei romane a adaugat ca Romania trebuie sa se uite foarte atent la cum evolueaza dialogul politic intre Belgrad si Pristina, sub patronajul inaltului reprezentant pentru politica externa al UE, Catherine Ashton.

„Faptul ca sunt progrese, faptul ca la granita se intampla, punctul ala de delimitare, se trece, se gestioneaza si un aspect de zona de liber schimb; Belgradul are oficiu de reprezentare in clipa de fata la Pristina. Astea sunt niste realitati de care si Romania trebuie sa tina cont”, a precizat Corlatean.

De asemenea, el a mai afirmat ca este „absolut corecta pe fond si politic” declaratia de joi a premierului Victor Ponta cu privire la participarea Kosovo la Consiliul Cooperarii Regionale (RCC) a statelor din zona Balcanilor, tocmai pentru ca tine cont de aceste realitati si evolutii privind Pristina.

Amintim ca premierul Victor Ponta a salutat joi, printr-un mesaj, decizia de joi a Comitetului Director al RCC prin care se permite participarea Kosovo la reuniunile Consiliului.

RCC si-a inceput activitatea la 27 februarie 2008, prin preluarea si continuarea prevederilor Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE).

RCC reprezinta dimensiunea executiva a cooperarii regionale in zona Balcanilor de Vest. RCC functioneaza pe baza parteneriatului dintre statele SEECP (Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est, dimensiunea politica a cooperarii regionale), state si institutii internationale cu interese in regiune si COM.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro