Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile, după un avans record
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt fără precedent, în condiţiile în care puţini investitori şi companii îşi permit menţinerea poziţiilor de tranzacţionare, transmite Bloomberg.
Marţi, la bursa de la New York, cotaţiile futures la cacao cu livrare în luna iunie afişau la un moment dat un minus de 13%, după ce luni au înregistrat un declin de până la 17%, cel mai mare înregistrat pe parcursul unei singure zile după 1960, scrie Bloomberg, citată de Agerpres. Această revenire a preţurilor reprezintă o modificare semnificativă faţă de situaţia de la începutul lunii, când preţurile au atins un maxim istoric de peste 11.000 de dolari tona, ceea ce a făcut mai scumpă producţia de ciocolată.
Chiar şi după scăderile din ultimele zile, preţul la tona de cacao este dublu comparativ cu cel de la începutul anului. Acest avans a făcut mai scumpă menţinerea poziţiilor şi i-a făcut pe investitori să încheie tranzacţiile, ceea ce a redus lichiditatea şi a făcut piaţa şi mai vulnerabilă la fluctuaţiile mari de preţuri.
Amploarea scăderilor din ultimele zile a fost o surpriză, însă este posibil ca acest declin să fie unul de scurtă durată, pentru că datele fundamentale nu s-au modificat, subliniază Fuad Mohammed Abubakar, preşedinte la Ghana Cocoa Marketing Company UK Ltd.
„Evoluţiile de pe piaţă din ultimele zile arată că o cădere este întotdeauna mai uşoară şi mai rapidă decât creşterea”, spune Abubakar.
În ultimele şase luni, preţurile mondiale la cacao s-au triplat, după ce evoluţiile meteo nefavorabile şi bolile au redus producţia de boabe de cacao în Coasta de Fildeş şi Ghana, care, împreună, sunt responsabile pentru aproximativ 60% din producţia mondială. În plus, preţurile pe care le primesc cultivatorii de cacao din Coasta de Fildeş şi Ghana pentru boabele lor sunt cu mult sub preţurile mondiale, astfel că fermierii din aceste ţări nu pot să investească în plantaţii pentru a creşte producţia.
Citește și: