Sari direct la conținut

Cotidianul: Europa se pregateste pentru dublarea pretului la gaz

Cotidianul

Preţul gazelor naturale livrate Europei Occidentale se va dubla în termen de un an, din cauza majorării preţului petrolului, ceea ce va alimenta creşterea preţurilor şi a inflaţiei, susţine firma de consultanţă Cambridge Energy Research Associates (CERA), citată de Financial Times. În susţinerea afirmaţiilor, analiştii citaţi iau în calcul preţul barilului de acum un an – 70 de dolari, preţul actual – 145 dolari şi perioada în care preţul gazului se corelează cu cel al petrolului de circa nouă luni. Astfel, estimează un preţ de circa 730 de dolari pe mia de metri cubi în aprilie-mai 2009, de la 350 de dolari pe mia de metri cubi la începutul acestui an.

Orice majorare a preţului gazelor naturale va conduce la avansul costului la electricitate, întrucât gazul este în general utilizat pentru generarea energiei. Facturile gospodăriilor, inclusiv pentru electricitate, gaze şi combustibil pentru încălzire, reprezintă circa 5% din cheltuielile consumatorilor din zona euro. În Germania, cea mai mare economie europeană, această pondere este de 7%. Costurile la electricitate şi alimente au fost principalii factori care au susţinut accelerarea inflaţiei în Uniunea Europeană.

„În timp ce exporturile zonei euro încetinesc, oamenii au considerat că această evoluţie va fi compensată de cea a cheltuielilor de consum. Dar ce s-a întâmplat a fost o accelerare semnificativă a inflaţiei, care a dăunat puterii de cumpărare, încrederii consumatorilor şi a condus la limitarea cheltuielilor acestora“, a declarat Howard Archer de la firma de consultanţă Global Insight. Grupurile care reprezintă interesele consumatorilor argumentează că legătura dintre preţul petrolului şi cel al gazelor ar trebui întreruptă, întrucât sprijină cooperarea dintre marii producători de gaze naturale şi companiile de utilităţi.

Jonathan Stern, de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, a declarat că nu există „nici un motiv pentru care preţul gazelor ar trebui să fie aşa de ridicat“. Acesta şi-a motivat afirmaţia prin faptul că actualul preţ al gazelor nu reflectă cererea reală de pe piaţă, în condiţiile în care ultimii doi ani au adus o scădere a consumului european. Tocmai însă pentru că acest context nu ţine cont de regulile cererii şi ofertei, situaţia ar putea fi chiar şi mai rea, dacă anumite voci din piaţa petrolului şi a gazelor vor avea dreptate.

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro