Crestere cu circa 60% a lichiditatii pe piata Sibex, in conditiile unei volatilitati ridicate
Cea de-a doua sedinta a saptamanii a adus o intensificare a tranzactiilor cu derivate la Bursa din Sibiu, pe fondul largirii culoarelor pe pret pentru cele mai lichide produse si in conditiile aparitiei unor importante stiri pe piata americana, se arata intr-un comunicat al Sibex. Ca urmare, lichiditatea pietei a crescut cu circa 60% fata de ziua anterioara, fiind incheiate peste 6.600 de contracte.
Participantii pe segmentul derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia au avut parte de o volatilitate in crestere in cea de-a doua sedinta a saptamanii, fapt care s-a reflectat si in volumul in urcare. Pe scadenta decembrie 2010 speculatorii au tranzactionat pe un culoar de 479 puncte intre minimul si maximul zilei, posibilitatile de castig amplificandu-se. Minimul pe scadenta decembrie a fost atins in prima parte a sesiunii, pentru ca apoi in jurul pranzului cotatiile DESIF5 sa inceapa sa creasca, simultan observandu-se aprecieri si pe Dow Jones. Contractul pe indicele american a crescut la randul sau in lichiditate, avand de asemenea o evolutie cu schimbari de directie, dupa scaderi in primele ore revenind pe plus dupa pranz si din nou pe minus dupa deschiderea NYSE.
La baza cresterilor de la mijlocul zilei au stat asteptarile optimiste privind datele din raportul asupra increderii populatiei in SUA. Totodata, si pe plan european, increderea consumatorilor din Germania a crescut, pe fondul amplificarii optimismului privind cresterea locurilor de munca in cea mai mare economie din UE. Situatia s-a schimbat insa din nou radical dupa publicarea indicatorului de importanta maxima pentru evaluarea climatului economic general din SUA anume Conference Board Consumer Confidence care a scazut puternic fata de august si mult fata de estimari. Efectul imediat asupra pietei Sibex a fost revenirea scaderilor atat pentru DESIF5 cat si pentru derivatele pe DJIA. Daca pentru DESIF5 preturile au mai dat semne de revenire pe plus, in schimb pentru Dow Jones, cotatiile pe scadentele decembrie 2010 si martie 2011 se mentineau pe minus, evolutie corelata rapid cu cea de pe Wall-Street, piata cu care se tranzactioneaza in paralel pana la ora 19:00. Schimburile cu derivatele SIF5 echivalau cu circa 5 milioane de actiuni ale emitentului in timp ce pe DEDJIA_RON volumul era de 1.500 contracte.
Pe piata marfurilor, dupa o perioada constanta de aprecieri, soldata cu un nivel maxim de pret, cotatia aurului a evoluat pe minus in majoritatea timpului, depreciindu-se atat pentru scadenta octombrie cat si pentru decembrie 2010. Evolutia a fost una corelata cu cea de pe pietele internationale unde aurul a inregistrat corectii, pe fondul unei scaderi cu 0,5% a monedei unice europene in raport cu dolarul. Ca si pentru celelalte derivate, la finalul zilei situatia s-a schimbat insa brusc, cotatiile revenind spectaculos pe plus. Conform datelor de la ora 17:45, uncia crestea cu 8,1 dolari pe scadenta octombrie si cu 13 dolari pe decembrie ajungand la 1304,5 respectiv 1309,7 dolari.