Crestere puternica la BVB
Practic, in dupa-amiaza de vineri banca centrala a SUA a luat masuri de sporire a lichiditatii pietei monetare interbancare si asta a luat din presiunea negativa asupra burselor.
Ca atare, imediat dupa anuntul oficial al deciziei de politica monetara luata de FED, bursele europene care inca mai erau deschise la acea ora au inceput sa creasca semnificativ, iar bursele americane au afisat, la randul lor, la inchidere cresteri importante.
Era normal ca, asa cum BVB s-a corelat pe scadere cu toate aceste piete internationale, si acum, cand tendinta a fost una optimista pe plan global, si actiunile tranzactionate la Bucuresti sa afiseze aprecieri. Cresterile s-au manifestat inca de la deschidere si inca de o maniera foarte violenta.
Actiunile SIF3 Transilvania afisau la un moment dat aprecieri de peste 12 procente, in vreme ce titlurile Biofarm Bucuresti cresteau cu mai bine de 8%.
Ce-i drept insa, aprecierea actiunilor BIO poate fi pusa nu doar pe seama conjuncturii generale a Bursei, ci mai ales pe seama anuntului de convocare a adunarii generale extraordinare a actionarilor pentru majorarea capitalului social.
Se propune in convocatorul venit vineri seara o crestere de circa 73% a capitalului social prin emisiune de noi actiuni care sa fie subscrise cu numerar de catre actionarii existenti la pretul de 0,1 lei pe actiune (egal cu valoarea nominala).
Tendinta ascendenta a fost una aproape generalizata, dintre companiile cele mai lichide de la BVB doar Compa Sibiu si Rompetrol Rafinare Constanta incheind ziua in usoara scadere.
Cresterile cele mai agresive au apartinut SIF-urilor si bancilor. Toti cei patru indici ai pietei au inchis ziua in crestere de peste 2,7%, in conditiile in care BET-FI afisa chiar o apreciere de 4,92%.
Totusi lichiditatea a fost destul de scazuta, valoarea totala a schimburilor cu actiuni ridicandu-se doar la nivelul de 16,9 milioane de euro.
Un articol de Iulian Panait