Sari direct la conținut

Creșterea pensiilor de anul viitor are două necunoscute: una legată de procent și cealaltă de momentul realizării celuilalt buget

HotNews.ro
Majorarea pensiilor din 2022 din Monitorul oficial, Foto: Monitorul Oficial
Majorarea pensiilor din 2022 din Monitorul oficial, Foto: Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență care îngheață punctul de pensie la nivelul de 1.442 lei se află în Monitorul oficial. HotNews.ro a scris aseară despre ea. Pe lângă amânările cu 2 ani în privința aplicării legii pensiilor din 2019 (precum formula de calcul prin care s-ar fi rezolvat inechitățile dintre pensionari – asta pentru că se pregătește o nouă lege cu o alta formulă prin care se dorește același rezultat), se află două lucruri.

Două necunoscute ce reies din Ordonanța de urgență cu privire la pensii

1. Pensiile vor crește cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Ce înseamnă „cel mult 50%”, nu știm. Poate fi oricât între 0-50%.

Nu știu nici reprezentanții Ministerului Finanțelor, așa cum a arătat marti HotNews, dar nici Florin Cîțu. Premierul a avut chiar joi declarații pe temă:

„Pensiile vor crește cu rata medie anuală a inflației. Deci aici este o garanție. La care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Deci este o garanție că vor crește cu rata inflației și cu cel mult 50% din creșterea reală a câștigului”.

Fiind întrebat dacă poate fi și 10% din creșterea reală, premierul a răspuns:

„Este o garanție că vor crește. Dumneavoastră mă întrebați cu cât vor crește? Vom vedea anul viitor. Dacă economia României are o performanță foarte bună anul acesta, atunci pensiile vor crește mai mult. Depinde de noi toți cu cât vor crește pensiile”

În concluzie, vom afla ce procent se va lua în calcul și ce înseamnă „cel mult 50%” atunci când se va realiza viitorul buget.

2. O altă necunoscută ține tot de „cel mult 50%” din câștigul salarial mediu brut, dar și de inflația luată în calcul. E vorba de anii luați în considerare.

Față de varianta inițială a proiectului, textul OUG publicat în Monitorul oficial precizează că e vorba de inflația și câștigul salarial cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior comunicați de INS.

Cu alte cuvinte, dacă se face bugetul pe 2022 până la finalul acestui an (așa cum ar fi normal, să nu se mai întârzie) atunci se va lua în considerare inflația și creșterea reală a câștigului salarial mediu brut de anul trecut.

Dacă se întârzie și bugetul pe 2022 îl vor face anul viitor, atunci vor fi luate în considerare câștigul salarial și inflația din 2021.

Cu alte cuvinte, și aici este o necunoscută.

Totuși, e posibil să se întârzie și cu bugetul pe 2022, dacă ne uităm la declarația premierului Florin Cîțu de mai sus, pe care o reluăm: „Este o garanție că vor crește. Dumneavoastră mă întrebați cu cât vor crește? Vom vedea anul viitor”.

În concluzie, așa cum scrie și în OUG, majorarea și data de acordarea e pensiilor mărite se va stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale. Momentan nu se știe nimic, nici măcar când se va realiza bugetul pe 2022. E normal, abia astăzi urmează să fie adoptat de Guvern cel pe 2021 (trebuia sa fie gata de anul trecut, în mod normal, dar au fost alegeri. În plus se știa ca urmează consolidare)

Citește și:

Rezolvarea inechităților dintre pensionari se amână încă o dată: un an și jumătate/ Bogdan Dumitrescu (ASE): Trecerea la o nouă formulă de calcul nu ar trebui să implice recalcularea pensiilor

OUG privind măsurile de reducere a cheltuielilor, în Monitorul oficial. Pensiile nu vor crește în 2021, vouchere de vacanță nu se vor emite pentru bugetari, dispare sporul de 30% pentru personalul instituţiilor prefectului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro