Sari direct la conținut

Creșterile de taxe și impozite ar putea fi discutate miercuri, în primă lectură, la Guvern într-o ședință specială – Surse

HotNews.ro
Sedinta de Guvern, Foto: Inquam Photos / George Călin
Sedinta de Guvern, Foto: Inquam Photos / George Călin

​Guvernul ia în calcul să facă o ședință specială miercuri, la ora 17:00, pentru a discuta în primă lectură proiectul de lege privind creșterile de taxe și impozite pus în transparență de Ministerul de Finanțe în această dimineață, au declarat pentru HotNews.ro surse din Guvern. Ședința nu apare pe agenda oficială a premierului tocmai pentru că decizia se va lua mâine, au precizat sursele.

  • „Din ceea ce se știe la acest moment, ședința specială de Guvern ar putea avea loc la ora 17:00 și ar fi urmată de o conferință de presă susținută de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș”, au mai precizat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Potrivit agendei oficiale anunțate de Guvern, premierul Marcel Ciolacu va avea o întâlnire consultativă miercuri de la ora 9:30 cu organizații nonguvernamentale.

La ora 13:00 va avea o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

La ora 15:30, premierul va primi la Palatul Victoria echipa care a reprezentat România la Jocurile Invictus desfășurate la Düsseldorf, în Germania.

Ce creșteri de taxe își asumă Coaliția PSD-PNL. Cum arată proiectul de lege

Ministerul Finanțelor a publicat oficial marți pachetul de măsuri fiscale cu care premierul Marcel Ciolacu se va duce în Parlament pentru asumarea răspunderii.

Proiect Lege creștere taxe și impozite 2023-2024 – click pentru a deschide

Schimbările preconizate:

Cum vor fi taxate microîntreprinderile

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În același proiect e și: Plățile în numerar, drastic reduse / Cumpărăturile de la Metro pot fi plătite cash în limita a 2000 de lei / Înainte, plafonul era de 10.000 de lei

IT-știi vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei / Se va aplica până în 2028

Pentru IT-ști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv.

De asemenea, IT-știi ar urma să poată cere exceptarea de la plata contributiei la Pilonul II de pensii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro